Arendal Herregaard og badeland

Breidablikk på Tromøy har gjennomgått en stor nyskapning gjennom sitt nye eierskap. Navneendring må selvsagt til når det skal skapes noe nytt: Arendal Herregaard. Fra å være et mer eller mindre falleferdig gammelt sommerhotell og senere barnevernsinstitusjon, har det nå skjedd en skikkelig renessanse, og det er flott. Som nabo, er jeg imidlertid betenkt over de store planene og visjonene som eieren Ove Trøen presenterer i Agderposten 7/12 og 10/12, skriver Venstremedlem Tønnes Chr. Larssen i Agderposten i dag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Her skal det kanskje bygges både badeland og skøytehall, i tillegg til tidligere fremlagte planer om mange flere hotellplasser. Det er flott det også, vil mange kanskje si, men vi som naboer er langt mer reserverte.

Hotellet har utvidet sin eiendom både mot nord og sør, og jeg antar at det er mot sør, at gjennomføringen av planene skal settes ut i livet. Mot nord er det fremlagt et forslag til reguleringsplan, som samtlige naboer på denne siden av eiendommen, har sterke innvendinger mot. Det er sendt en fellesuttalelse fra oss til dette forslaget.

Vi er opptatt av at det ved siden av hotellaktiviteter, fortsatt skal være et godt sted å bo. Vi ønsker ikke at næringsvirksomheten nærmest skal presses innpå inngangstrappene våre – fra der hvor det i dag er ubebygd utmark.

Ove Trøen sier at det vil være viktig med et godt naboskap, men slik som han og hans kollega Ulven har kjørt frem til nå, inngir dette slett ikke tillit.

Vi leser om planene i avisen. Han har riktignok arrangert et informasjonsmøte tidligere i år, men har siden fulgt en strategi hvor enkeltnaboer er blitt kontaktet for å inngå separate enkeltavtaler om kjøp av eiendom og boliger.

Da en av mine naboer tidligere i høst, ble kontaktet av Ulven for å ha en samtale, ba denne naboen om at alt som skulle diskuteres, skulle skje i fellesskap med de andre naboene. Da var det plutselig ikke aktuelt lenger. Et fellesmøte for naboene er det senere ikke blitt tatt initiativ til fra eierens side.

Vi synes at dette er påfallende og merkelig. I reneste AKP-ml stil kjøres det en “splitt og herskteknikk” som naboskapet som helhet misliker sterkt. Eieren har kjøpt opp betydelig arealer allerede og har tydeligvis store planer for ytterligere oppkjøp. Det står ikke på kapital, og millionene ruller.

Som beboere er vi også bekymret for nærområdet, som delvis er definert som vernet område (Spornes, Hove). Det er allerede et voldsomt trykk fra besøkende, enten det er for turgåing eller Hovefestivalen. Både biltrafikk og annen trafikk øker betydelig – her er til og med egen helikoptervirksomhet ved hotellet!

Verken Sandum og omegn Vel, med leder Eirik Sørsdal, eller vi som bor i nabolaget mottar informasjon. Dette synes vi er litt håpløst, og vi er engstelige for at det skal fremmes planer som vedtas over hodene våre. Erfaring tilsier at jo lengre planprosesser er kommet uten særlige innsigelser fra noen instans, jo vanskeligere er det for den “lille kvinne og mann” å bli hørt.

Derfor ber jeg om at våre politikere besinner seg når det gjelder alle disse gigantiske planene. Dette er et på alle måter et fredfullt landdistrikt med flotte landbruksarealer og betydningsfulle vernede turområder for Arendals befolkning, og stor utbygging i tillegg til den årlige Hovefestivalen, vil kunne skape overbelastning i vårt nærområde. Det ropes herved et varsku!

At det glipper med badeland på Harebakken/Tamburodden, må for all del ikke føre til en nærmest ukritisk imøtekommelse for Trøens behov, i den tro at her er det ingen eller kun noen få snille naboer å ta hensyn til. Hvis Trøen vil skape gode naboforhold, må han legge om stilen, og ikke fortsette sitt egenrådige løp.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**