Vefsn Venstres forslag til budsjett 2008

Her følger Vefsn Venstres forslag til budsjett 2008, forandringer til administrasjonens forslag og verbalforslag. Budsjettbehandling skjer på kommunestyrets møte 19.12.2007.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Budsjett 2008

bok

Foto: Singhajay, sxc.hu

Økte utgifter:
Miljøvernleder (5 mnd. effekt)
225.000.-
Vikarutgifter i forbindelse med kompetanseutvikling i grunnskolen
500.000.-
Reduksjon foreldrebetaling SFO
200.000.-
Seniorpolitikk – tiltak
300.000.-
Læremidler
200.000.-
Styrket bemanning på sykehjemmene
250.000.-
Lag- og foreninger
100.000.-
Ikke økning kontingent i kulturskolen
300.000.-
Sceneinstruktør
125.000.-
Musikkterapeut (5 mnd. effekt)
225.000.-
Ungdommens Kulturmønstring
25.000.-

2.450.000.-

Økte Inntekter:
RKK
100.000.-
Sammenslåing omsorgsdistrikt Nord og Sør
1.000.000.-
MON
650.000.-
Reduksjon administrasjon
600.000.-
Generator
100.000.-

2.450.000.-

Verbalforslag:

1.Vefsn Kommunestyre ber rådmann å få utredet mulighetene for opprettelse av musikkterapeutstilling fra august 2008. Stillingen kan benyttes i rehabiliteringsarbeidet ved sykehjemmene, Vefsn spes.ped. Senter samt tilpasset undervisning i skolen og vil være et viktig bidrag til å følge opp kommuneplanen for omsorg kap. Kultur og helse.

2.Vefsn Kommunestyre ber rådmann å gå i forhandlinger mellom Vefsn Kommune som vertskommune og Nordland Fylkeskommune om prosjektering og bygging av hybelhus for elever ved de videregående skolene i Mosjøen.

3.Vefsn Kommunestyre ber rådmann starte prosjektering om utbygging av Mosjøen Kulturhus. Prosjektet ønskes innarbeidet i Økonomiplan 2009-2012.

4.Omsorgsdistrikt nord og sør blir sammenslått til en administrativ enhet.

Vefsn kommune er heldig. Vi er heldige på grunn av en klarsynt økonomisjef som reddet vår kommune fra uønsket oppmerksomhet og finansiell undergang.
Budsjettbehandlingen kunne ha foregått under en helt annen og dramatisk
økonomisk situasjon. Venstre vil benytte anledningen til å takke økonomisjefen, rådmannen og hans stab for gode råd.

Det bør være et tankekors at en kommunes økonomi kan kjøres så ettertrykkelig i grøfta uten at offentligheten er klar over hvilke disposisjoner politikerne og administrasjonen foretar med innbyggernes penger. Venstres krav om åpenhet i forvaltningen får ny aktualitet på bakgrunn av de tragiske feilinvesteringer våre nabokommuner har foretatt.

Venstre legger i år frem eget budsjett.

Jeg vil her redegjøre for våre omprioriteringer og ønsker i forhold til det forelagde budsjettdokumentet fra administrasjonen.

Som før ønsker Vefsn Venstre å få den beste miljøekspertisen når kommunen skal lage en klimaplan og vi mener at en tilsatt miljøvernleder vil ivareta kommunens og innbyggernes interesser på den mest kompetente måten.

Kompetanse er også stikkord når vi ønsker å overføre mer penger til skolen.
Læreren er nøkkelen til elevenes gode utvikling. Læreren er nøkkelen i dialogen med hjemmet, læreren er nøkkelen til kunnskap. Denne rollen kan våre lærere i Vefsn fylle. Men for å gjøre den jobben som lærerne selv mener er forsvarlig og for å møte de kravene vi politikere, foreldre og elever stiller, må vi gi skolen de rammevilkår som trenges. Kunnskapsløftet stiller høyre kompetansekrav til lærerne. Denne kompetansen kan lærerne tilegne seg når det blir mulig å være på kurs og det settes inn tilstrekkelig med vikarer slik at lærerne kan lære med god samvitighet. Finland gjennomførte sin kvalitetssatsing på lærerne allerede på 70 tallet og i Sverige er man i gang med «Lærerlyftet». Vefsn kan være et steg foran ved å gjennomføre et norsk «lærerløft»
Vi ønsker en systematisk etter- og viderutdanning av lærerne i Vefsn skolen og på sikt innføring av kompetanseår for lærere.

Vi vil også fornye læremiddelparken i skolen og har avsatt penger til dette.

Vefsn Venstre fikk gjennomslag for søskenmoderasjon i skolefritidsordningen for en del år siden. Vi vil igjen slå et slag for SFO i Vefsn. Venstre ønsker ingen økning i kontingent for SFO. Tvert imot ønsker vi en reduskjon av prisen.

Vi frykter at SFO blir like dyr som barnehager. Skolebarn er ikke like mange timer på SFO som i barnehagen og elevtettheten kan heller ikke sammenlignes. Venstre ønsker en maksimalpris på 1,500.- kroner.

Vi er i ferd med å få et klasseskille i vår kommune. Foreldre som har råd til å sende sine barn på kulturskolen og foreldre som ikke har råd. Venstre er imot økning av kulturskolekontingenten. Vi synes også at det er meget uheldig at de ansattes lønn skal få skyld for kontingentøkningen.

Vi er svært glad for Vefsn kommunes seniorpolitikkplan vi har vedtatt i dag.

Fremtiden trenger seniorer som står i arbeid til pensjonsalder og en intelligent seniorpolitikk er et nødvendig virkemiddel for å få dette til. Seniorene slutter i arbeidslivet oftere som en reaksjon mot manglende utviklingsmuligheter og negative trekk i arbeidsmiljøet. Det er dokumentert at mangel på motivasjon gjennom aktiv ledelse og personalpolitikk leder til frafall. Seniorene slutter også ved stadige krav til omstillinger og manglende tilgang til kompetansetiltak. De viktigste årsakene til at seniorene velger å stå i arbeid lenger er at jobben oppleves som interessant og at arbeidsgiver verdsetter seniorenes kompetanse.
Venstre mener at det ikke kan forbli med gode ord og har derfor avsatt penger til tiltak for seniorer i Vefsn kommune.

Venstre har også avsatt penger til bemanningen på sykehjemmet. Vi tror at mange helsearbeidere er overbelastet og at vikarproblematikken er like stor i helsesektoren som i skolen. Derfor ønsker vi å styrke bemanningen i sykehjemmene.

Lag og foreningers vilkår i Vefsn Kommune er et svart kaptittel. Samfunnet får stor effekt av frivillig innsats. Det er på tide å verdsette frivillig arbeid. Vefsn Kommune har et stort etterslep i kommunale bevilgninger for våre aktive lag og foreninger. Etter kontakt med kulturministeren Trond Giske og hans inndragning av midler for lokale musikktiltak, skrev departementet til oss at kommunene har fått overført pengene i rammetilskuddet. I Vefsn kommune er disse pengene forsvunnet og vi tror at denne økte bevilgning ble gitt til Generator. Generator er næringslivets forening for å arrangere kulturelle happeninger som gagner først og fremst næringslivet selv. Derfor mener vi at næringslivet har mulighet til å fullfinansiere Generator. Pengene som frigjøres der kan tildeles frivillige lag og foreninger. Hvis Generator er en forening kan det søkes midler fra kommunen på lik linje med de øvrige frivillige lag. Kulturdepartementets Frivillighetsmelding er også klar på at frivillig innsats bør få større offentlige overføringer.

Venstre foreslår sammenslåing av omsorgsdistrikt nord og sør. Kommunen vår er ikke så uoversiktlig at man ikke kan samordne helsetjenester for innbyggerne.
Med en slik samlokalisering ser vi for oss administrative innsparinger i en størrelsesorden på 1 million kroner.

De nye tekniske nyvinningene som innføres gradvis må også kunne innebære tidsmessige administrative innsparinger som vi beregner med ca. 600.000.- kroner. Årets budsjett dreier seg derfor like mye om en overføring fra administrative ressurser til fokus på tjenestetilbudet. Dette betyr at de aktive kommunale tjenestene vil komme styrket ut.

Vi er uenig i at RKK utvider sin stillingsressurs til 2 heltidsstillinger og reduserer budsjettet tilsvarende.

Vefsn er en aktiv støttespiller for næringslivet i Vefsn Kommune. Kanskje har vi opparbeidet en sovepute for næringslivet og Venstre utfordrer med årets budsjett vårt næringsliv til større aktiv deltakelse. 650.000.- til MON bør kunne dekkes av næringslivet selv.

Venstre har 4 verbalforslag som vi ønsker at det stemmes over punktvis.

1.Opprettelse av musikkterapeutstilling
2.Hybelhus for elever ved de videregående skolene i Mosjøen
3.Prosjektering av tilbygg ved Mosjøen kulturhus
4.Sammenslåing av omsorgsdistrikt Nord og sør

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**