Skedsmo må ta sin del av ansvaret

— Skedsmo kommune må ta sin del av ansvaret for de flyktningene som kommer til Norge, mener Boye Bjerkholt, leder i Skedsmo Venstre. I kveld vil kommunestyremøtet ta stilling til hvor mange flyktninger kommunen skal ta imot neste år.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Utenriks, miljø

Foto: Luth

Integrerings-og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har beregnet et bosettingsbehov på totalt 5400 personer neste år. Dette tallet er basert på antall kvoteflyktninger fra FN, forventet antall asylsøknader og antallet personer som allerede oppholder seg på statlige mottak i påvente av et sted å bo. IMDi har anmodet Skedsmo om å bosette 45 personer neste år, og totalt 135 personer i perioden 2008-2010.

— Ut fra en matematisk beregning i forhold til folketall, burde Skedsmo kommunes andel være 52, så det burde være uproblematisk for Skedsmo å imøtekomme IMDis anmodning.

Likevel har den saksforberedende behandlingen i hovedutvalg for helse og sosial og i formannskapet gitt et flertall mot IMDis anmodning og for rådmannens innstilling om å ta imot bare 35. Under behandling i formannskapet fikk et forslag fra SV om å ta imot 45 støtte fra Venstre og Senterpartiet.

— Venstre er av den oppfatning at Norge både kan og bør ta imot flere flyktninger. Kommunene må ta sin del av ansvaret, og når IMDi har laget en fordeling mellom kommunene slik at Skedsmo tar imot 45 personer, har vi en moralsk forpliktelse til å følge opp, sa Bjerkholt under formannskapets behandling.

Forslaget fikk likevel bare tre av 13 stemmer i formannskapet. I kveld vil Venstre på nytt fremme forslaget i kommunestyret, men Bjerkholt har ikke store forhåpninger.

— Med mindre Arbeiderpartiet, Høyre eller Fremskrittspartiet har kommet på bedre tanker i løpet av den siste uka, går det mot at Skedsmo kommune gir tilbakemelding til IMDi om at vi ikke kan ta imot like mange som de hadde forutsatt. Det er ille for de 10 personene hvert år som må bli værende på statlige mottak. Men det verste er likevel signaleffekten dette gir til andre kommuner. Hvis kommunene samlet sett ikke er villige til å ta imot like mange mennesker som staten Norge gjør, har vi et stort problem, avslutter Bjerkholt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**