Stange Aps miljøpopulisme

På nærmere en helside fronter Stange Ap miljøsaker i HA, 9.aug. Innholdet er kjente og lite kontroversielle miljøtiltak. Det er visst nyttig for HAs lesere å vite at Nils Røhne av og til kommer til å sykle fra Stange til Hamar på jobb. Aller helst vil han sykle fra gården sin og til Stange Rådhus. Venstre vil heller ha miljøtiltak som monner.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Stange Venstre tok dette avisutspillet som en invitasjon til en mer forpliktende klima- og miljøsatsing i Stange. Venstre fulgte derfor opp med en invitasjon til Røhne om å delta i en miljøduell med undertegnede, for å sette fokus på enkle miljøtiltak den enkelte av oss kan gjennomføre, uten den store inngripen i velferden vår eller begrensing av livene våre.

Ordførerkandidat Røhne avslo å møte meg i miljøduell med en unnskyldning om at det ikke er et poeng med fokus på enkeltpersoner, men at fellesskapet må løse miljøutfordringene. Hva er dette fellesskapet Ap snakker om – er ikke det oss innbyggerne i Stange? Hvorfor utsette miljøtiltakene til situasjonen er så alvorlig, at vi må ta kutt som begrenser livene våre radikalt? Hvem ellers enn vi politikere kan gå foran og vise vei i miljø- og klimatiltakene som vi må ta tak i også lokalt? Ordførerkandidat Røhne avslører sin miljøpopulisme ved å velge å ikke stille opp i en slik vennskapelig miljøduell og forplikte seg ved en mer miljøvennlig livsstil. Intensjoner kan alle ha.

Vi etterlyser igjen et miljøregnskap for Stange kommune og reagerer på at vårt spørsmål i kommunestyret fra juni 2005, om hvordan vi skal følge opp loven om miljøinformasjon, ikke er tema når Ap nå liksom fronter miljø. Poenget er at Stange kommunes viktigste miljøutfordringer ikke tas med i Stange Aps frieri i HA.

Vi vil bygge dobbeltspor for jernbanen før firefelts E6, et klart miljøtiltak. Vi vil ha miljøvennlige biler i kommunen som går på biodrivstoff.

Vi vil rense Mjøsa, det er ikke akseptabelt med utslipp av tungmetaller i Norges største innsjø. Mjøsa må renses og da må det midler til over statsbudsjettet. Hvorfor støttet ikke de rødgrønne på Stortinget oss i Venstre med større tilskudd til rensing av innsjøer og vassdrag i årets statsbudsjett?

Metangassen, blant annet fra kupromp, er en av de verste miljøskadelige gassene globalt og lokalt. Stange Venstre vil jobbe for at Hedmark fylkeskommune ansetter en rådgiver for å hjelpe bønder i Hedmark med planer og søknader om støtte til å bygge biogassanlegg for landbruket.

Venstre vil ha miljøtunneler og andre tiltak for å bevare mer av strandsonen i Stange. Vi får ingen støtte av Helen Bjørnøy og de rødgrønne i regjeringen på dette heller. På direkte spørsmål fra Stortingsrepresentant Borghild Tenden fra Venstre, om hva Miljøvernministeren vil gjøre for å ivareta strandsonen langs Norges største innsjø, så svarer hun at hun ikke vil gripe inn i planprosessene for E6 og jernbane. Kan det tolkes på annet vis enn at strandsonen langs Norges største innsjø er mindre viktig enn en gigantutbygging av vei og jernbane? Var den rødgrønne regjeringens stunt ved regjeringstiltredelsen bare politisk populisme, med kjøp av badestranda på Huk i Oslo for 30 millioner kroner? Skal det ikke følges opp i reelle tiltak og konkret politikk — eller teller ikke en strandsone i Innlandet like mye som en badestrand i Oslo?

Vi vil ha økt utbygging av gang- og sykkelstier i Stange. Dette regner vi med at Ap støtter, slik at det blir tryggere for Nils Røhne å sykle på jobben framover.

Stange Venstre vil være en pådriver i miljøpolitikken i Stange — godt valg 10.september.

Mirjam Engelsjord, førstekandidat Stange Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**