La valget bli et miljøvalg!

Både globale og lokale miljøutfordringer trenger lokal handling for å bli løst. Vi trenger derfor et kommunestyre som vil prioritere miljø. Kongsberg Venstre vil gjerne være med å sette dagsorden her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


At verden står overfor klimaproblemer forårsaket av klimagassutslipp er hevet over tvil. Og Kongsberg må bidra for å løse problemet. Vi trenger både en lokal klimahandlingsplan og konkrete tiltak for å redusere våre lokale utslipp av CO2 og andre klimagasser. En slik plan må inkludere kommunen selv, næringslivet og innbyggerne, og den må være handlingsrettet.
Viktige tiltak vil bl.a. være å redusere bilbruken ved kraftig styrking av kollektivtilbudet. En skyttelbussrute fra Knutepunktet til Næringsparken må etableres for å få pendlere fra bil til tog og buss. Kongsberg må satse ennå sterkere på sykkelbyen, og vi må få på plass bysykler. Andre viktige stikkord i CO2-kampen er ENØK-tiltak, alternative oppvarmingsformer og tilrettelegging for el-biler og biler med miljøvennlig drivstof

Arne Henning

Foto: Jens Tore Steenslid

Men vi går også til valg på mer lokale miljøsaker. For oss i Venstre er det viktig å sikre en byutvikling der vi tar vare på Kongsbergs bysjel. Vi vil ha en byggeskikk tilpasset Kongsbergs dimensjoner og tradisjoner, vi ønsker ikke høyhus, og vi vil følge opp bevaringsplanen. Videre sier vi at fortetting må skje på strøkets og boligmiljøets premisser. Vi er derfor godt fornøyd med at vi fikk flertall for dette i fortettingssaken i Asbjørnsens vei i forrige UMU-møte. Grønne lunger og turstier i langs Lågen og gjennom boligområdene er også viktig for bymiljøet.
Vi vil jobbe for forbedret avfallshåndtering. Bedre kildesorteringstilbud skal gi mindre restavfall. Det må lønne seg å sortere avfallet, og det må bli gratis å levere sortert avfall på Gomsrud.
Vi beklager på det sterkeste at vi ikke fikk flertall i kommunestyret for å avvise Funkeliaplanen som åpner for 400 private fritidsleiligheter i 38 blokker med byggehøyder opp til ca. 16 meter mønehøyde, i et viktig friluftsområde med gruveminner. Men vi har anket saken, og utfallet er uvisst.
Denne saken har vist at vi må få etablert en markagrense rundt byen. Vi må også får vurdert hvordan skogsdrift, kulturvern og friluftsinteresser bedre kan forenes i disse viktige naturområdene.
La valget 2007 bli et miljøvalg. Gi din stemme til Venstre. Så skal vi i Venstre gjøre det vi kan for å gjøre Kongsberg til en god miljøby og en god miljøkommune.

Ellen Korvald, 2. kandidat for Venstre
Arne Henning Rasmussen, 5. kandidat for Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**