Ja, takk. Begge deler!

Dette intervjuet med vår førstekandidat John Bjørnøy, sto på trykk i Nordstrands Blad i august. Artikkelen er skrevet av Maren Thorsen Bleskestad i Nordstrands Blad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


John Bjørnøy
Alder: 54
Parti: 1. kandidat, Søndre Nordstrand Venstre
Yrke: I permisjon fra stilling som rådgiver i direktoratet for arbeidstilsynet
Bosted: Bjørndal

Bydel Søndre Nordstrand sliter økonomisk, og det foreslås stadige kutt. Hvilke konkrete tiltak mener du må settes inn?

— Ved å gi bydelen mer ansvar og ha mindre styring sentralt, kan man få til billigere løsninger på utfordringene vi står ovenfor, blant annet når det gjelder barnevern. Bystyret må dessuten gi oss ressurser i forhold til de oppgavene vi blir pålagt. Vi kan ikke få til all verden for én krone. Å tenke langsiktig og forebyggende er viktig for ikke å plutselig stå midt i en situasjon man må løse der og da, men som man ikke har penger til. Det er ikke noe hokuspokus som kan løse økonomiske kutt, men hardt arbeid, streng prioritering og godt samarbeid.

Hvilken sak blir den største utfordringen for bydelen de neste fire årene, og hvordan vil ditt parti gå frem i denne saken?

— Vi vil fortsette å kjempe for en økning i Søndre-Nordstrandmidlene for å utvikle nærmiljøet og sikre bedre oppvekstvilkår og integrering. At beboerne skal ha en trygg hverdag er vi også opptatt av. I den forbindelse vil vi jobbe for å få en politistasjon i bydelen, eventuelt en midlertidig løsning med en politipost inntil vi får en stasjon. Miljø er selvfølgelig også en stor sak. Vi ønsker at Grønmo skal tilbake til marka senest i 2011 som et område for tur og friluftsaktiviteter. Videre ønsker vi å få et biobrenselanlegg på Klemetsrud til matavfall og forbedre bydelens kildesortering. Når det gjelder kollektivtilbudet ønsker vi at et billigere og bedre tilbud skal føre til mindre biltrafikk. Vi vil utvide t-banetilbudet med hyppigere avganger og forlengelse av linjen fra Mortensrud til Bjørnholt.

Hva mener ditt parti er viktigst; at alle barn får tilbud om plass i barnehage fortest mulig, eller at de barnehageplassene som tilbys er i trygge omgivelser med godt utdannet personale?

— Jeg sier som Ole Brumm: “Ja, takk. Begge deler.” Dersom stat, kommune og det private samarbeider tror jeg ikke det ene må gå på bekostning av det andre. Ved å rehabilitere og tilleggsutbygge eksisterende barnehager, kan man raskt få mange flere barnehageplasser. Det er riktignok viktig at dette ikke går på bekostning av utearealene til barna.

Hva slags tilbud vil ditt parti gi til uorganisert ungdom i Søndre Nordstrand?

— Det er viktig at de har et sted i nærmiljøet de kan samles og være i aktivitet, uavhengig om det er offentlig eller privat. Vi vil derfor jobbe for å lage flere åpne fritidsklubber, samt sørge for at ungdom har nok utearealer å boltre seg på. Vi jobber blant annet med å få en egen cricketbane i bydelen. I tillegg til å gi ungdom et aktivitetstilbud, ønsker vi også å ha flere tilbud til leksehjelp. Det viktige er å skape et bredt nok tilbud, så alle har noe de kan gå til.

Mange eldre kan glede seg over det å kunne bruke et lokalt eldresenter, men hva skal bydelen tilby de som ikke lengre har helse til å ta seg dit selv?

— Bydelen har allerede en minibuss som kjører de som har vanskelig for å gå til eldresenteret. Eldrerådet tilrettelegger også for transport. Ved å bruke Frivillighetssentralen effektivt, kan man få til et enda bedre tilbud. I en slik sak syns jeg Eldrerådet bør få gi føringene. Det er de som vet hvor skoen trykker.

Hvor ønsker dere å lokalisere eventuelle nye bolig- og næringsområder i bydelen?

— Nå er det snart ikke mer plass til å bygge ut. Næringsområdene ved Rosenholm og Bjørnerud er regulert allerede. Det eneste store området igjen som vi mener det kunne vært mulig å bygge ligger ved Gjertsrud/Stensrud-området.

Hvor ønsker ditt parti å lokalisere en eventuell ny skytebane?

— Vi er veldig klare på at det er uholdbart å lokalisere en skytebane i et bomiljø slik tilfellet er i dag. Derfor går vi inn for at det bygges en skytehall på Åsland.

Hvordan vil ditt parti løse trafikkproblemene forbi Hauketo?

— Vi ønsker å legge Ring 3/E6 under jorda og heller la lokaltrafikken gå over bakken. Dessuten ønsker vi et dobbeltspor for toget forbi Hauketo og Holmlia.

Ved valget 10. september skal hele Oslo velge sine bydelsutvalg. Burde bydelene får flere selvstendige oppgaver, og i så fall hvilke?

— Vi mener at mye kan gjøres billigere og bedre jo nærmere det er brukerne. Ansvaret for klagebehandlingen i lokale byggesaker ønsker vi overført til bydelsutvalgene. Dessuten kan mye av skolenes ansvar flyttes ut til hver enkelt bydel, så lenge man får en avklaring rundt grensene.

Hvilken sak er det ditt hjerte brenner aller mest for og hvordan skal du jobbe for å løse saken gjennom bydelsutvalget?

— At barn og unge sikres et godt oppvekstmiljø er veldig viktig for meg. Herunder forebyggende arbeid. Jeg er dessuten opptatt av at det skal være et reelt lokaldemokrati i bydelen. Dette kan man oppnå ved å legge til rette for flere fora og møteplasser der borgerne kan møte politikere til direkte dialog om ting som berører bydelen. For lite åpenhet og korte tidsfrister hemmer lokaldemokratiet. Dersom flere jobber sammen får man gjort en mye bedre jobb enn én alene.

Artikkelen kan også leses i Nordstrands Blad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**