Ingar Nikolaisen Kuoljok

1. kandidat på felleslista for Høyre Kr.f. og Venstre ved kommunevalget i Tysfjord.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Ingar Nikolaisen Kuoljok

Foto: Øyvind A. Olsen

Kuoljok (41) er født og oppvokst i Tysfjord, er utdannet jurist og jobber som rådgiver for Sametinget. I tillegg driver han med advokatvirksomhet. Kuoljok har ingen formell politisk erfaring. Han er selv medlem av Venstre.

1. Hvorfor har du engasjert deg politisk?
— Jeg sa i utgangspunktet ja til å være listefyll på en annen liste der Anders Sæter, Sp, sto på topp.
Da Senterpartiet trakk seg fra samarbeidet, ble jeg spurt om å være toppkandidat for Høyre, Kr.f. og Venstre Det sa jeg ja til.

2. Hva er det første du ville gjort dersom du ble ordfører?
— Det er en del opprydningsarbeid som det må tas fatt i. Jeg har hatt kommunen som motpart i en del rettssaker og saker som går på rettigheter for enkeltmennesker. I disse sakene vil jeg være inhabil.
3. Hvilken politisk motstander beundrer du mest?
— Ettersom jeg ikke har vært involvert i politisk virksomhet før, har jeg ingen motstandere, prinsipielt sett bare medspillere. Samarbeid vil være viktig for å bygge bruer mellom befolkninger og steder. Vi må legge bak oss gamle konflikter.
4. Hvilket parti ville du stemt på dersom du var tvunget til å stemme på et annet enn ditt eget?
— Kommunevalg er først og fremst et personvalg. På samtlige lister som stilles ved valget i Tysfjord finnes det kandidater som jeg uten å blunke kunne ha gitt min stemme til.
5. Blir Norge noen gang med i EU?
— Kanskje ikke formelt, men reelt sett er vi mye godt med allerede.
6. Hva er den viktigste årsaken til at noen bør flytte til Tysfjord?
— Det er en kommune der unger kan få en trygg og god oppvekst i flotte omgivelser og med nærhet til natur og kultur. Barn som vokser opp i Tysfjord lærer også å beherske flere kulturer. Det er en merverdi og veldig nyttig kunnskap.
7. Når leste du sist Hamsun?
— Det er noen år siden jeg leste noe av ham, men senest i disse dager har jeg begynt på en bok om ham. Tidligere har jeg lest mye av Hamsun og kjenner meg igjen i naturbeskrivelsene hans.
8. Når fikk du sist fisk?
— Det var her om dagen da jeg fisket sei i Mannfjorden, der min mor kommer fra.
9. Hvor mange kommuner bør vi ha i Nordland?
— Det vet jeg ikke, men vi må ha kommuner som er i stand til å løse oppgaver til beste for befolkningen. Det er også viktig at størstedelen av befolkningen er innstilt på å være innenfor samme kommunegrense.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**