Bedre busstilbud!

Fellesutspill fra Sula Venstre og Ålesund Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Den stadig økende biltrafikken i Ålesund, skaper mange problemer. Den bidrar til klimaendringene, den krever stadig utbygging av veier som går på bekostning av folk og natur og den skaper kø, kork og kaos i Ålesund sentrum. Dessverre er det slik at de fleste velger privatbilen når de skal til byen. Hvorfor velger ikke flere bussen?

Erfaring fra hele verden viser at når antallet bussavganger øker, så øker antall passasjerer. Går reisetiden ned, blir det enda mer attraktivt å ta bussen. I dag bruker for eksempel Sularuta nesten tre kvarter fra fergekaia i Solavågen til Ålesund sentrum. Det tar knapt tjue minutter å kjøre. Sularuta kjører ikke innfartsvegen og bruker dermed nesten en halvtime fra Moa til Ålesund sentrum. Det er ikke rart mange velger å kjøre.

Det går mange halvtomme busser fra Moa til Ålesund sentrum i dag. Noen av bussene er Sularuter, og disse har ikke løyve til å ta på passasjerer som reiser innenfor Ålesund kommunes grenser. Hvorfor kan ikke Sularuta og andre distriktsruter, som bussene fra Stranda, Haram og Stordal, være ekspressbusser fra Moa til sentrum med løyve til å ta på passasjerer hele veien. Hvis bussen i tillegg korresponderte med en lokalbuss, ville folk fra hele Sunnmøre fått et mye bedre tilbud, samtidig som flere ekspressbusser ble tilgjengelige for ålesundere.

Dette er bare et eksempel på at samordning av kollektivtrafikken i området ville gi alle innbyggerne i regionen et bedre kollektivtilbud. Man kunne tenke seg flere slike samordningstiltak, blant annet med båtene fra Hareid og Langevåg.

Venstre ønsker at innbyggerne i regionen skal få muligheten til å være miljøvennlige i hverdagen. Vi vil jobbe for et mer samordnet buss- og båttilbud i regionen slik at vi får flere avganger og redusert reisetid. Vi vil også jobbe for lavere billettpriser, først og fremst for de som reiser mye.

Ove Kaldhol
Sula Venstre
Telefon 91 83 65 33

Kirsti Dale
Ålesund Venstre
Telefon 90 52 58 18

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**