Statsfilialer eller lokalstyre?

I Aftenposten 9. august i år kunne vi lese overskriften “FRP vil ribbe kommunekassene”. Saken gikk på hvordan FRP ønsket at kommunenes bevilgninger skulle skje i Norge. Og resultatet av FRPs ønskede politikk er at 60 % av dagens lokale beslutninger tilknyttet økonomi og bevilgninger overføres til Staten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Er det virkelig det folk flest vil? At vi innbyggere skal sterkere statlig styres?

Venstre ønsker en modell med fokus på lokale beslutninger. Vi mener at det sitter vel så vettuge folk nær innbyggerne i form av folkevalgte kommunestyrer, som et byråkratisk statsapparat uten kjennskap til lokale forhold.

Et av elementene i den statlige finansieringsmodellen, er at mye av ansvaret og beslutningene, etter Venstres mening, overføres til foreldre og eldre. Istedenfor lokalt utbygde tjenester hvor behovene er til stede, vil man i mange tilfeller med nevnte modell få utbetalt kontanter fra Staten, slik at hver og en av oss fritt kan “shoppe” ulike tjenester. Men hva hvis det ikke er gode tilbud å shoppe? Hva hvis den institusjonen du ønsket å tilbringe dine eldre dager på var overfylt — og prisen av den grunn også var så høy at din statlige gavesjekk til "shopping" ikke strekker til?

Og hva med lokaldemokratiet? Jo, da sitter lokalpolitikerne igjen med symbolsk og pulverisert makt, og ordføreren kan konsentrere seg om snorklipping og festtaler.

Vi har vondt for å tro at en stor del av vår befolkning ønsker et mer statlig regulert samfunn.

 Kåre Pettersen

Kåre Pettersen
Foto: Privat

Venstre velger fremdeles å stå inne for lokaldemokratiet i form av lokalt selvstyre. Vi ønsker faktisk at kommunene skal få treffe flere beslutninger enn i dag. At det da kan forekomme at kommune A satser mer på et bestemt tjenesteområde enn kommune B, kan faktisk være helt rett ut fra de forutsetninger som ligger tilstede lokalt.

Venstres sosialliberale ideologi legger opp til frihet for den enkelte supplert med ansvar for hverandre — til stor forskjell fra den liberalistiske ideologien til f.eks. FRP.

Politisk makt skal komme nedenfra og må være forankret i demokratiske institusjoner med stemmerett for alle.

Vear, 23. august 2007
Kåre Pettersen
1. kandidat Vestfold Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**