Liberal – ikke liberalistisk

Er du sosialistisk, konservativ, liberal eller liberalistisk? For deg som velger er det viktig å finne et parti som du deler verdigrunnlaget til. Venstre tilhører den liberale ideretningen, skriver Venstres representant på fylkestinget, Randi Rognes, i Adresseavisen mandag 20/8.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Randi Rognes

Foto: NN

Er du sosialistisk, konservativ, liberal eller liberalistisk? For deg som velger er det viktig å finne et parti som du deler verdigrunnlaget til. Venstre tilhører den liberale ideretningen. At man er liberal innebærer at man ønsker å framstå som frihetsvennlig, fordomsfri, frisinnet og fremskrittsvennlig. Venstre har ikke enerett på disse verdiene. Vi finner liberale mennesker i mange partier, men dette behøver ikke nødvendigvis å slå ut i den praktiske politikken.

Vi står overfor to retninger i utøvelsen av liberal politikk.

Den ene retningen er Venstres sosial-liberale linje. Venstres sosial-liberalisme skiller seg fra konservatisme og liberalisme ved at den ser staten som et verktøy for å skape frihet og muligheter for enkeltindividet. Vi lever imidlertid i et fellesskap der vi er avhengige av hverandre, og der det den ene gjør nesten alltid vil få konsekvenser for en annen. Personlig frihet slutter når den begrenser andres frihet, skader fellesskapet eller miljøet. Samtidig ønsker ikke Venstre den detaljreguleringa av folks hverdag som sosialistene representerer. Sosial-liberalere har verken venstresidas skrekk for markedet eller høyresidas skrekk for staten. I en tradisjonell høyre-/venstreakse er sosialdemokratiet den nærmeste naboen til venstre for sosial-liberalismen, og konservatismen er den nærmeste naboen til høyre. Sosial-liberal politikk har stor tro på statsmakt og demokratisk styring.

Den andre retningen er Fremskrittspartiets liberalisme som betoner individualismen så sterkt at mennesket kan bli en egoist som arbeider for sitt eget ve og vel og for å maksimere sin egeninteresse. Denne typen liberalister blir ofte opptatt av materielle verdier og egen livsutfoldelse og er ikke i samme grad som Venstre-folk opptatt av miljø, kultur og det å stille opp for fellesskapet. Paradokset i Fremskrittspartiets utøvelse av sin praktiske politikk er en uliberalistisk innvandringspolitikk og statlig innblanding som innskrenker den enkeltes frihet.

Venstres sosial-liberalisme står for frihet uten egoisme og fellesskap uten sosialisme. Sosial-liberalismen har et radikalt preg: Den henger ikke igjen i eksisterende samfunnsstrukturer og etablerte løsninger, men er åpen for endringer og nye løsninger i tråd med samfunnsendringer og utvikling av ny teknologi. Venstre finner fellesskapsløsninger som virker, og tar vare på både friheten, ansvaret og solidariteten.

Randi Rognes
Fylkestingsrepresentant og 3. kandidat for Venstre i fylkestingsvalget

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**