Om inngrep og vern av Gruveåsen

Interpellasjon i kommunestyret 23. august 2007:
Forslaget om å bygge leiligheter i Funkelia har vakt et enormt engasjement blant folk i Kongsberg. Samtidig er det fremkommet en rekke sterke reaksjoner på inngrep som en følge av Statens skogers skogsdrift i området. I denne sammenheng brukes ord som sjokkartet, forstemmende, tragisk, rasering osv.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Dette må være en høyaktuell sak å gripe fatt i for kommunestyret. Gruveåsen oppfattes åpenbart av mange som et unikt område som Kongsbergsamfunnet må ta vare på for fremtiden. Det unike består i kombinasjonen friluftsområde nær bysentrum og lokalhistoriske kulturminner. Kanskje har vi vært for naive i troen på at lokalkjente aktører utviser den største pietet for dette området.

Spørsmål:

1) Vil ordføreren på bakgrunn av de sterke reaksjonene ta en fornyet kontakt med Statens skoger hvor han uttrykker kommunestyrets sterke bekymring for driftsmessige inngrep slik vi nå ser, og samtidig invitere til en dialog med det nye kommunestyret om hvordan tilsvarende inngrep kan unngås for fremtiden?

2) Vil ordføreren støtte et initiativ om at fremtidig forvaltning av skogen i gruveåsen i sterkere grad må løftes inn i kommunens overordnede planverk for å sikre dette unike området for fremtiden (for eksempel ved bruk av skogbrukslovens regelverk) ?

3) Deler av Gruveåsen er i dag vernet etter kulturminneloven. Vil ordføreren støtte et initiativ om at kommunestyret får seg forelagt en vurdering av hvorvidt dette er et tilstrekkelig vern eller hvilke alternativer som foreligger for å kunne oppnå et sterkere vern av området for fremtiden.

4) I dagens situasjon med sterk vekst tas stadig flere bynære friluftsområder i bruk til bolig/ næringsformål (f.eks. Gamlegrendsåsen nord og syd osv). Betydningen av Gruveåsen og andre bynære åser som turområde/verneområde blir da enda viktigere fremover. Vil ordføreren støtte et initiativ om at kommunens planverk må definere klare ‘markagrenser’, slik andre kommuner har gjort, for å sikre bynære friluftsområder, som bl.a. Gruveåsen, for kommunens innbyggere og tilreisende.

Kongsberg 16. august 2007
Øyvind Eek-Jensen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**