Egersund trenger aktivitet på Bytelttomta

Byrommet må bygges på Bytelttomta

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Bytelttomta er Egersund sentrums "indrefilet". Den ligger like ved havna og ved inngangen til torget og gågata. Denne tomta er etter min mening den beste møteplassen for innbyggerne som er mulig å oppdrive, slik sentrum er utformet i dag.

Bytelttomten

Foto: Øyvind Misje

Stavanger har Vågen, Bergen har Bryggene, Haugesund har Smedasundet. Disse byene har gjort tabben ved å kommersialisere og privatisere sine "byrom" nær sjøen. Nå har Egersund en historisk og gyllen mulighet til å lage et flott møtested for byens innbyggere. Prosjektet må ikke stoppes av biskop eller riksantikvar selv om det er viktig å høre på deres synspunkter. Det må heller ikke koke vekk i kålen på grunn av politikere, som ikke griper muligheten når den byr seg.

Idekonkurransen, som kommunen arrangerte, handlet ikke om Byrommet, men om bruken av Bytelttomta. Nå ser det ut som en del av kommunepolitikerne har glemt hva de var med på å vedta for ett år siden: Byrommet ble valgt til den beste løsningen, som kunne finnes for Bytelttomta — ikke en løsning for Gruset.

Under behandlingen av sakene, ble det gjort et poeng av at Byrommet var så forskjellig utformet i forhold til kirka at den derfor ikke ville ta glansen fra kirkebygget selv om Byrommet var større. Hadde altså Byrommet vært en hvit trebygning, ville kirkebygget blitt mer anonymt enn det blir ved å stå ved siden av et rundt bygg i glass og tre. Byrommet blir også mer anonymt når man praktisk talt kan se gjennom det. Pådriverne for Byrommet har altså gjort det de har kunnet for å tilpasse bygget til kirka.

Byrommet må også være av en viss størrelse for at den skal kunne fylle funksjonen som byens viktigste møteplass.

Det er viktig å ta vare på byens identitet og tilpasse nye bygg til eksisterende bygninger. Mange nybygg bærer preg av private økonomiske interesser, som går på bekostning av fellesskapets ønsker og behov for et godt bymiljø. I dette tilfellet er det nesten motsatt. Det er særinteresser og politisk likegyldighet, som kan sette en stopper for et nybygg som bymiljøet og fellesskapet trenger.

Det er også et paradoks at kirka knapt kan sees bak de store trærne som står tett oppi kirkeveggen. Hverken biskopen eller riksantikvaren har tatt til ordet for å fjerne disse.

Eigersunds politikere må nå bli like fast i troen som en biskop kan være: Våg å tro at Bytelttomta egner seg bedre for folk, kultur og arrangementer enn dagens parkeringsplass "utsmykket" med teltstenger. De politikerne som ikke vil arbeide for å prioritere et godt bymiljø for fellesskapet kan for øvrig også skiftes ut. Den muligheten har innbyggerne om noen knappe uker.

Øyvind Misje
Kommunestyrekandidat for Eigersund Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**