Åpenhet i Larvik kommune

Les Hallstein Basts kommentar om hvordan åpenhet praktiseres i kommunen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Nå ser vi hvor galt det kan gå når dørene lukkes og bestemmelsene blir gjort i det skjulte. I saken om utbyggingen på Risøya gikk det politisk oppnevnte Planutvalget sammen med kommunens byråkrater i et hemmelig møte og gjorde vedtak. Angivelig fordi LABO truet med rettssak, fordi byråkratene i kommunen hadde gjort store feil.

Hallstein Bast

Venstre reagerte den gangen på at møtet ble skjermet fra offentligheten og sendte et brev til Planutvalget med kopi til rådmann og ordfører. Her ba vi om protokoll fra møtet, en vurdering av lovligheten og "Utredning om den videre praksis når det gjelder åpenhet i Planutvalget, med særlige tanker på møter."

Skyer

I ØP 8. mars 2006 kunne vi lese at leder av Planutvalget avviste at det hadde vært noe møte med vedtak, bare en ren informasjon. For min egen del sa jeg at det var forventet at ordfører eller rådmann ville reager om ikke det ble gitt et fullgodt svar.

Det skjedde ingenting. Verken medlemmene i Planutvalget, ordfører eller rådmann tok tak i saken om det ulovelige møtet, de var vel lei av det evinnelige maset fra Venstre om at alle møter mellom administrasjon, interesser og folkevalgte skal skje i det åpne rom så lenge det kan lede til vedtak. Unntaket er hensynet til personvernet og økonomisk strategi.

 Venstres tre toppkandidater ønsker større åpenhet i Larvik kommune

Venstres tre toppkandidater ønsker større åpenhet i Larvik kommune

Nå kommer det frem fra Planutvalgets medlemmer selv at møtet om bebyggelsen på Risøya var noe langt mer enn en ren informasjon. John Thorsen fra Ap forteller om saksbehandling og Finn Øyvind Gabrielsen fra Larvikslista skriver at flertallet i utvalget gjorde vedtak med mindretall og flertall. Selv mener han at han stemte i mot snuoperasjonen hvor man bestemte seg for at det kunne bygges fire blokker mot tidligere tre.

Her kommer dilemmaene tydelig frem. Byråkratene har gjort feil, innkaller politikerne for å bli reddet og får overbevist dem, uten at andre kommer til orde. Gabrielsen snakker sikkert sant når han forteller at han gikk i mot, men vet vi egentlig det? Så lenge møtet er hemmelig og det ikke blir skrevet referat eller protokoll kan man få lov til tro hva man vil. Det er ikke så greit for Gabrielsen.

En ting er i hvert fall helt sikkert. Samtlige i planutvalget, ordfører og daværende rådmann har forsømt seg på det groveste. En ting er å snuble og gjøre feil, noe annet er å tviholde øynene igjen når feil er påvist. Jeg forstår at Venstre kan være en spiker i skoen med sitt stadige mas om åpenhet, medvirkning og et åpent politisk landskap. Jeg ser at det er lettere å diskutere og avgjøre uten innbyggernes nysgjerrige blikk over skulderen.

Likevel. Det er bare det at de folkevalgte representerer samtlige innbyggerne i kommunen og vår plikt er å VÆRE innbyggerne. Ikke prioritere særinteresser og eget ve og vel i det gode og varme politiske klima.

Venstre har en egen evne til å skaffe seg politiske uvenner med sin steile holdning når det gjelder offentlighet, her går vi ikke på akkord med prinsippene.

Målet vårt er få lirket samfunnet i Larvik ut av en hengemyr av lukkete nettverk og bindinger opp i den frie luften som vi vet finnes, her hvor salt sjø, dype skoger og vinden fra sydvest renser og forfrisker.

Hallstein Bast
Gr. Leder Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**