Hvor mange ganger skal heimene våre beskattes?

Like før sommerferien vedtok de Rødgrønne i Namsos (Ap, SV og Sp) å innføre eiendomsskatt i hele kommunen og på alle typer eiendommer. Dette er offentlig grådighet og dårlig forvaltning, hevder 1. kandidat Nils J. Jørgensen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Like før sommerferien vedtok de Rødgrønne i Namsos (Ap, SV og Sp) å innføre eiendomsskatt i hele kommunen og på alle typer eiendommer.

Videre ble det bevilget 4 millioner til å kartlegge eiendommene våre ved å oppdatere det såkalte GAB-registeret. En oppgave som burde vært gjort løpende gjennom de siste 25 år!

Inntil nylig har eiendomsskatten i Namsos vært 7 % av en særskilt skattetakst (ca. 25 % av antatt markedsverdi). Denne skatten skulle bare legges på eiendommer i bymessig strøk, og filosofien var at nært sentrum mottok man mer og flere tjenester enn i utkanten av kommunen (asfalt, brøyting, gatelys osv).

Nå er det innført et regime som tillater at eiendomsskatten kan være 7 ‰ av antatt markedsverdi. Dette gir Namsos en mulighet til å øke disse inntektene fra 7 mill. til 45 mill. i året. Debatten før sommerferien viste tydelig viljen til beskatning. SV foreslo å finansiere riksvegutbyggingen i og rundt Namsos med eiendomsskatt. 15 mill. kroner må kasseres inn i tillegg til de 7 som allerede tas inn, altså en tilleggsbeskatning på 22 mill. kroner.

Da må skattegrunnlaget være 50% av markedsverdi, fortsatt med maks skattesats 7 ‰ – selv da ville det ikke bli mer i kommunekassa.

Det kjære borgere, ville bety at en minstepensjonist med et slitent hus, kanskje på Bjørum vil måtte betale ca. 10 000 i året, hvert år, uten at det skjeles til betalingsevne.

Hvordan blir hjemmene våre beskattet? Joda, inntil nylig, før de borgerlige fikk fjernet det, måtte vi betale for fordelen ved å bo i egen bolig.

Hjemmet ditt inngår i formuen din på side 4 i selvangivelsen, og du må betale formuesskatt, dersom du som de fleste litt voksne mennesker er blitt gjeldsfri.

Så kommer da eiendomsskatten, som også blir innført på fritidsboliger, dersom du har valgt å spare i hytte i stedet for å reise bort pengene til Syden f.eks., og sist men ikke minst, når du engang forlater denne verden må det svares arveavgift før dine arvinger kan overta eiendommen! Og alt dette er i utgangspunktet betalt av lønna di etter skatt er trukket.

Det snakkes stadig om offentlig fattigdom og privat rikdom. Sannheten er at det offentlige legger beslag på nesten 70 % av verdiskapingen i samfunnet, og enda er det ikke nok.

Dette er offentlig grådighet og dårlig forvaltning!

Folk må få lov til å sette sparepengene sine i sine egne hjem, uten at de blir konfiskert.

Namsos Venstre er i mot eiendomsskatt, og vil arbeide for å fjerne den helt.

Nils J Jørgensen
1.kandidat Namsos Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**