Og «fattigdommen» gjør seg gjeldende i alle mindre partier.
– I forhold til større partier som Ap, Høyre og Frp, kommer vi hele tiden på etterskudd. De får penger fra sentralt hold, har rikspolitikere som kaster glans over torgmøten,e og har store fortrinn i forhold til de små, sier lederen i Nordland Kystparti, Per-Roger Vikten til Lofotposten.
I hans hjemkommune Vestvågøy får Kystpartiet cirka 4.000 kroner årlig, og som er en slags bonus fra forrige valg.
Bare Jens og Siv
– I tillegg henter vi fra en fylkespott på 40.000 kroner, slik at vi kan kjøre en valgkamp. Det er viktig for å nå lokale media, siden NRK1 og TV2 konsentrerer all oppmerksomhet om Jens og Siv – som ikke en gang er på valg – derimot partiledere, sier Vikten og legger til at det er en hard kjerne som driver valgkampen i Kystpartiet.
I Vestvågøy er Bente Tetlie i gang med å konstituere Venstre. Det skjer 22. august.
– Men vi har lenge hatt liste til valget. Vi har ingen valgkampstøtte. Derimot har vi fra fylkeslaget fått en etableringsstøtte på i underkant av 10.000 kroner. En del av disse midlene går med til valgkampen, sier hun.
Bente Telie tror det er viktig å få Venstre opp og frem ved dette valget:
– Via Unge Venstre, som ivrer sterkt for å gi ungdommene stemmerett, er vi et parti som kjemper for å beholde ungdommen i distriktene. Det skal vi få skikkelig frem med små midler, sier Bente Tetlie som vil være plassert i panelet under «Høstvekka» i Vestvågøy 4. – 9.september.
Ingen stand
I Flakstad håper Stein Iversen på Flakstad Distriktsliste at den partiløse grupperingen skal vinne valget – uten bruk av stand.
– Flakstad er grissgrendt og vi har ingen tradisjon med å stå på torget på Ramberg eller andre steder. Vi får støtte ut fra antall representanter i kommunestyret. De eneste utgiftene vi får i denne valgkampen, er å trykke program, sier Stein Iversen og legger til:
– Akademikergruppa i ungdomslaget vil invitere oss politikere til en debatt like før valget, sier han og legger til at det i Flakstad ikke spørres særlig om hvilket politiske parti den enkelte tilhører. Derimot er velgerne opptatt av hva som gjøres lokalt.
Tilbake i Vågan sitter altså Mona Hamnes og de øvrige i KrF med sparsomme midler.
– Trykkekostnadene ligger på tre kroner per eksemplar av partiprogrammet. Vi trykker ett tusen, og har ikke penger til å betale denne regningen på 3.000. Men en dugnad skal få pengene på plass, sier hun og legger til:
– Vi kjøper privat bananer og maler «KrF» på dem. Programmet ligger på Lofotpostens nettsider og vi prøver andre midler for å nå folket, sier hun.