Avfall

Økende mengder avfall er blitt et stort problem. Ski Venstre ønsker å bruke avfallet som en ressurs til beste for miljøet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


For å oppfylle klimamålene Norge har satt seg, er et deponiforbud av nedbrytbart avfall viktig. Den økende avfallsmengden og behov for alternative behandlingsløsninger, gjør planlegging til en kritisk faktor for gode og miljøvennlige løsninger. Tidligere har det vært slik at de som ikke har mulighet til å forbrenne avfallet, har lagret det i deponier, eller søppelfyllinger. Det finnes mange slike søppelfyllinger i Norge, som er dekket over med jord. Fyllinger som på mange måter utgjør en trussel mot miljøet, og som må sikres på ulike måter. Mange tiltak er satt i gang for å gjøre noe med den økende mengde av søppel, og ett av tiltakene som har sitt utspring i EU, er nettopp forbud mot å deponere nedbrytbart avfall.

I Ski har vi en ordning med månedlig avhenting av papir, mens resten (utenom flasker, klær og hageavfall) er ment for søppelkassen. Riktignok har FolloRen god sortering av ulikt avfall på gjenvinningsstasjonene sine, men det er ikke der innbyggernes daglige husholdningsavfall havner. Den havner i søppelkassa.

Ski Venstre vil ha en så rask innføring av bedre sortering som mulig, og sortering av matavfall bør prioriteres. Det kan for eksempel brukes til å produsere biogass, som igjen kan brukes i kommunens bilpark. Ski Venstre ønsker en fortløpende utskifting av kommunens bilpark til miljøvennlig drivstoff, og biogass er en uutnyttet energikilde her. I Fredrikstad har de for eksempel brukt biogass til bybusser. Follo-kommunene kan samarbeide om bruk av biogass gjennom FolloRen, og Kretsløp Follo, som også er en løsning for organisk avfall, må realiseres så snart som mulig. Det er heller ingen grunn til å vente på at hele kretsløpsprosjektet er på plass for å begynne utsorteringen av for eksempel plast og blikk.
Her har man sovet litt lenge i timen i Ski.

Ski kommune bør ha som målsetting å være en foregangkommune hva angår miljø. En bedre håndtering av avfallet er en selvfølgelig konsekvens, og Ski Venstre ser ingen grunn til å vente på lover og regler fra Stortinget før en innfører fornuftige tiltak til beste for miljøet.

Svein Kamfjord

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**