Mangel på SFO tilbud i Bø

Skolefritidsordning (SFO) er et tilbud som alle kommuner gir til barn ut 4. klasse. Anno 2007er dette en helt nødvendig ordning for de fleste foreldre. Barna er tidlig ferdig på skolen, så tidlig som klokken 12, og tiden der mor var hjemme og tok imot barna etter skoletid er i all hovedsak over.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Olav Kasland

I dagens samfunn er det tvingende økonomisk nødvendig for de fleste foreldre å arbeide, samtidig ønsker mange foreldre å delta i yrkeslivet. Arbeidslivet har også bruk for all den arbeidskraft de kan få.

Bø kommune har selvfølgelig også SFO, men til min stor overraskelse sannsynligvis en annen ordning enn de fleste kommuner her i landet. Åpningstidene i BØ SFO følger skoleferiene! Det betyr at i skolens sommerferie, høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie er SFO stengt. Vi snakker om ca. 12 uker pr. år. Hvis en så trekker fra foreldrenes 5 ukers ferie, må en finne alternativ barnepass 7 uker i året. Selv for barn som har begge foreldrene er dette svært vanskelig. I hvert fall hvis familien ønsker noe ferie sammen. For enslige virker det umulig. Min påstand er at det heller ikke er heldig for barna å bli utsatt for nye barnepassordninger til stadighet.

Javel, tenker kanskje du, foreldrene i andre kommuner klarer det, hvorfor klage? Jeg har kontaktet Notodden, Nome, Seljord og Sauherad, – alle har kun stengt i juli. Ingen følger skoleferien. Det er tvert i mot et ønske om å også ha åpent noe i juli. Det er viktig å legge til i denne forbindelse at foreldrene betaler noe ekstra for å ha SFO i feriene. Dette er også greit for Bø Venstre. Det må imidlertid ikke bli slik at prisen blir så høy at ingen har økonomisk mulighet til å benytte tilbudet.

Skolebarn

Jeg er blitt gjort kjent med at det er et kommunestyrevedtak at SFO skal være selvfinansierende. Hvis konsekvensen av et slikt vedtak er at få eller ingen foreldre har råd til å bruke SFO i skoleferiene vil Bø Venstre kjempe for at dette vedtaket blir endret og at kommunen bidrar i finansieringen av SFO.

Hvis jeg blir valgt inn i kommunestyret for Bø Venstre lover jeg å gjøre mitt ytterste for at SFO får de samme åpningstidene som våre nabokommuner og at folk flest skal ha råd til å bruke ordningen. Ikke fordi alle skal bruke SFO, men fordi en skal reell valgfrihet, noe foreldre i Bø i dag ikke har.

Olav Kasland
Bø Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**