Å ta maten ut av de fattiges munn for å redde miljøet kan aldri forsvares!

TV 2 nyhetenes reportasje om Ulltveit-Moes valg og investeringer i Brasil, viser med all tydelighet at det ikke er likegyldig hvordan biodrivstoff blir produsert hvis dette skal være en av mange bidrag til å redusere utslippene av klimagasser til atmosfæren. Ulltveit – Moe har rett i at vi må ta noen ubehagelige valg. Men enigheten med ham stopper ved hvilke valg som er ubehagelig, og hvem de er ubehagelige for. Hans valg vil prioritere de rikeste av oss på bekostning av de fattigste, som får vesentlig høyere matvarepriser. Vi tar maten ut av munnen på folk og fyller den på våre biler for å få hverdagen til å gå opp.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Skulle vi på en så enøyd måte prioritere den økonomisk og materielt rikeste del av menneskeheten som vi her inviteres til, vil det gå på bekostning av de fattigste menneskene i verden og det biologiske mangfoldet. Sosialt ansvarlige mennesker velger løsninger som innbefatter at også de mest velstående av oss må ta vår del av byrdene med å gjøre fremtiden til en ren fornøyelse.

Landbruk, korn

Foto: Microsoft

Det er mulig å produsere biodrivstoff uten at det går på bekostning av matproduksjon, i Norge eksempelvis, ved bruk av trevirke ved økt skogplanting og ved bruk av avfall fra skog og dyreproduksjon. At miljøriktig produksjon av biodrivstoff kan gi mengder som kan erstatte all bruk av fossile brennstoff, er vel heller tvilsomt.

Derfor må vi som en ledende energinasjon sette i verk flere tiltak for å redusere utslippene ved å:

Øke bevilgningene til forskning på fornybar energi og klimateknologi

Avvikle alle fritak fra og reduksjoner i miljøavgifter og foreta et reelt skatteskifte fra rød til grønn skatt blant annet ved lik pris på CO2 fra alle sektorer og ingen tildeling av gratiskvoter.

Sørge for at gasskraftverk får en tilfredsstillende CO2 — håndtering. Det må fattes forpliktende vedtak om rensing av gasskraftverket på Kårstø i 2007.

Rense store punktutslipp av CO2 fra industrien.

Smøla-ordfører Iver Nordseth vil flytte vindmøllene til havs.

Foto: Ellen Kvalsund

Forsere elektrifisering av sokkelen og utvikle en plan der elektrifisering sees i sammenheng med framtidige havgående vindmøller som skal gi strøm til land.

Sikre en overgang til lavutslippsfartøy ved at alle fergekonsesjoner inneholder strenge krav til utslipp. Utdeling av fiskekvoter kobles til fartøyenes utslippsprofil.

Forbedre kollektivtransporten i og rundt de store byene radikalt.

Starte en storsatsing på jernbane mellom de store byene.

Opprette en tilskuddsordning til klimakommuner på minimum 100 mill kr årlig. Tilskuddene skal gis etter søknad til kommunale tiltak og løsninger innenfor transport, fornybare energikilder, behandling av avfall og nytenkning innen rasjonell arealplanlegging

Venstres klimakampanje. Logo.

Foto: Venstre

Gi kommunene større frihet til å stille strengere energikrav til nybygg og pålegg om spesielle fornybare energiløsninger gjennom utarbeidelse av reguleringsplaner.

Wilhelm Berge dy
Leder Akershus Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**