Aker Holding: – Ser ikke poenget med statlig eierskap

Venstres næringspolitiske talsmann Leif Helge Kongshaug ser ikke poenget med det statlige eierskapet i det nye selskapet Aker Holding. – Jeg har problemer med å se poenget av den statlige investeringen i selskapet og synes heller ikke at regjeringens begrunnelse holder mål. Hva som er begrunnelsen utover ren symbolpolitikk og det å tilfredsstille de rødgrønne nervene etter at samarbeidet mellom Hydro og Aker Kværner gikk i vasken i vinter er vanskelig å se, sier Kongshaug.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Dagens rødgrønne krumspring bidrar bare til at det statlige eierskapet på Oslo Børs økes med ytterligere 4,8 mrd kroner. Det er en utvikling Venstre er svært kritiske til. Staten har allerede en for stor eierandel av det totale næringslivet i Norge. – Vi ønsker ikke eierkonsentrasjon slik regjeringen vil, men et spredt og mangfoldig eierskap i norsk næringsliv, sier Kongshaug.

Leif Helge Kongshaug

Foto: Rune Kongsro

Ingen statlig kontroll
Venstre er også av den oppfatning av at skal staten ha en betydelig eierandel i et selskap skal dette være for å sikre at hovedkontoret ligger i Norge, og at man har kontroll på vedtektene. Da må eierskapet være minimum 33 prosent. Ingen av disse forutsetningene er til stede i denne statlige investeringen. Kjell Inge Røkke har for alle praktiske formål fortsatt full kontroll over selskapet, og selv om han lover "evig troskap" i 10 år i dag, er det selvfølgelig ikke mer bindende enn hvilket som helst annet løfte om "evig troskap", påpeker Kongshaug.

Gavepakke til Røkke
Det er ingen tvil om at dagens grep fra Regjeringen vanskelig kan forstås som noe annet enn en gavepakke til Kjell Inge Røkke. Røkke har fortsatt full kontroll over selskapet samtidig som den statlige investeringen i det nye selskapet gir Røkke en gevinst på 5,3 mrd kroner.

Les også reaksjoner fra Venstres leder Lars Sponheim på e24.no, dn.no, na24.no og Dagbladet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**