Det var i forbindelse med et seminar Venstre arrangerte på Stortinget om kjernekraft at miljøorganisasjonene la fram erklæringen i felleskap. Seminaret med tittelen "Har kjernekraft en rolle i norsk energiforsyning?" ble arrangert nettopp for å sette lys på problemstilingene knyttet til kjernekraft og miljø- og sikkerhetsproblematikk.
Grundig erklæring
– Miljøbevegelsen har gjennom denne grundige erklæringen, bidratt med viktig opprydding i feilaktigheter og den grove forenklingen som har preget debatten om kjernekraft basert på thorium i Norge. Venstre slutter seg til hovedkonklusjonen; nemlig at det er knyttet betydelige miljøproblemer også til kjernekraft basert på thorium. Dessuten ligger denne eventuelle muligheten altfor langt frem i tid til at det kan bidra til å redusere klimagassutslippene, uttaler Gunnar Kvassheim.
– Kjernekraft i Norge er et blindspor. I stedet bør vi satse massivt på å utvikle løsninger basert på fornybare kilder slik som bølger, sol, vind og biomasse. Norge har enorme muligheter for å skaffe ny ren energiproduksjon. Nå må vi ta disse mulighetene i bruk. Det trengs en klar strategi og vilje til å satse offensivt på utvikling av fornybare energiteknologier. Norge er i dag på jumboplass i Europa på satsingen på fornybar energikilder. Løsningen er en ny kurs på dette området, og ikke drømmerier om kjernekraft, avslutter Kvassheim.
Kjernekraftseminar med søkelys på løsninger
Stortingsrepresentant Odd Einar Dørum innledet seminaret og pekte på de store klimautfordrengene verden står ovenfor.
Nils Bøhmer fra miljøstiftelsen Bellona gav klart uttrykk for at Thoriumbasert kjernekraft ikke skiller seg fra konvensjonell kjernekraft. Last ned presentasjonen her.
Morten Bremer fra Norges utenrikspolitiske institutt rettet særlig søkelys på sikkerhetsutfordringene knyttet til å utvide rekken av brensler og teknologier om kan brukes til å lage atomvåpen, slik som thoriumteknologi. Last ned presentasjonen her.
Flere innspill
Innovasjonsdirektør i Statkraft, Sverre Gotaas viste til at kjernekraft har en rolle i norsk kraftforsyning ettersom kjernekraft ville gitt grunnlast i kraftsystemet og på den måten frigi vannkraften som en regulerbar ressurs. Han pekte på at det vil være viktig med mer regulerbar kapasitet i systemet for å kunne utvide bruken av uforutsigbare kilder som vind og bølgekraft.
Kjell Bendiksen, Adm. Direktør for institutt for energiteknikk (IFE) la vekt på behovet for en samlet energipolitisk forskningsplattform med en klart målsetning. Bendiksen viste til en rekke fornybare energikilder med et stort utviklingspotensial. Last ned presentasjonen her.
Jørgen Hals, fra NTNU skisserte det enorme potensial innen fornybare energikilder. Han viste til at en rekke prosjekter på fornybar energi nå flytter ut av landet på grunn av dårlige vilkår fra myndighetenes side, og etterlyste derfor en klar strategi fra myndigheten innen satsingen på fornybar energi. Last ned presentasjonen her.
Gunnar Grini, overingeniør i statens bygningstekniske etat, viste til det store energisparingspotensial i bygningsmassen. Han la særlig vekt på at en rekke energisparingstiltak var svært lønnsomme dersom de ble hensyntatt i en tidlig fase i byggeprosessen.
Leif Hegna fra Ecohz, pekte på at forbrukerne i større og større grad er opptatt av hvor kraften de kjøper kommer. Han pekte på at det utvikles et marked for omsettlige sertifikater for fornybar energi i Europa.
Mer informasjon:
>>Last ned bilde av miljøorganisasjoner signerer erklæring. (foto: Viktor Jæger)
>> Les også artikkel og delta i debatt på dagbladet.no.
Flere bilder fra seminaret:
Dørum
Dørum i samtale
Dørum og Haltbrekken
Miljøorganisasjonene signerer: 1 2
Kvassheim oppsummerer
Natur og Ungdom signerer
Salen
Alle foto av Viktor Jæger