Vi må ta lokalt klimaansvar

Røyken kommunestyre 14.juni 2007: I interpellasjon «Vi må ta lokalt klimaansvar» ba Venstres repsentant Lasse Thue om det utarbeides en lokal klimaplan for Røyken kommune:
«Administrasjonen bes utarbeide et forslag til en klimaplan for Røyken kommune. Planen skal innholde konkrete virkemiddler, både av planmessig og økonomisk art, samt virkemiddel basert på frivillig samarbeid, dialog og holdningsskapende arbeid. Videre bør planen ha en vurdering på hva som er nå-situasjonen, samt tallfesting av et fremtidig mål som virkemidlene skal kunne oppfylle.»
Les også svaret fra ordfører Rune Kjølstad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 18 år siden.**

Lasse Narjord Thue

Foto: Nils Hidle

Interpellasjon fra Røyken Venstre 7.06.2007

Vi må ta lokalt klimaansvar

FNs klimapanel har nylig offentliggjort hovedkonklusjonene fra sin fjerde rapport, og det er ikke lenger mulig å ignorere den utfordringen menneskeskapte klimaendringer utgjør. Ulike studier viser at den rike delen av verden må redusere sine klimagassutslipp med 60-80% i løpet av de neste femti årene, for å stoppe den globale oppvarmingen. Konklusjonene fra både Lavutslippsutvalget og den britiske Stern-rapporten konkluderer med at det er mulig å nå et slikt mål uten alvorlige økonomiske konsekvenser – hvis vi har viljen til å handle nå.

Venstre har i Stortinget tatt initiativ for et bredt politisk klimaforlik. Vi trenger samarbeid på tvers av partilinjer for å ta tilbake den internasjonale lederrollen som en klimanasjon. Vi trenger også et samarbeid som strekker seg fra Stortinget til oss lokalpolitikere, og fra politikere til borgerne. Venstre ønsker å ta hele Norges befolkning med i et kreativt og målrettet samarbeid for å finne de beste og mest effektive måtene å redusere våre klimautslipp på.
Gjennom politisk vilje, næringslivets kreativitet og et stort folkelig engasjement er det mulig å nå de målene som ellers kan fortone seg som umulige.

Beregninger gjort av forskningsstiftelsen Cicero og konsulentgruppen Civitas viser at så mye som 15 % av norske klimagassutslipp kan kuttes gjennom lokale tiltak, i den enkelte kommune og fylkeskommune. Som lokalpolitikere må vi sette oss tydelige mål for hvordan vårt eget lokalsamfunn skal være med på å vinne klimakampen.

Røyken Venstre mener derfor at Røyken kommune nå må i større grad enn tidligere ta vårt klimaansvar. Gjennom å lage en forpliktende klimaplan kan vi finne de virkemiddelene vi som lokalpolitikere har tilgjengelig for å redusere våre klimautslipp, og samtidig utvikle en møteplass for kommune, innbyggere og næringsliv, hvor fremtidenes klimautfordringer kan møtes med en bred front.
Aktuelle områder for lokale tiltak er blant annet innen transport, oppvarming og avfall.
Vi har også registrert ordførerens utspill i lokalavisen tidligere i vår om behovet for en lokal klimaplan.

Med bakgrunn i dette ønsker Venstre å spørre ordføreren om:
Hvilke tiltak er så langt planlagt, eller iverksatt for å redusere klimagassutslippene fra Røyken kommune?
Hvordan er budsjettavsetningen for 2007 til miljøtiltak tatt i bruk, eller planlagt brukt?
Vil ordføreren gå inn for at Røyken kommune og Hurum kommune går inn i et nært samarbeid for å koordinere arbeidet med en klimaplan?

Venstre ønsker i tillegg å fremme følgende forslag:

Administrasjonen bes utarbeide et forslag til en klimaplan for Røyken kommune. Planen skal innholde konkrete virkemiddler, både av planmessig og økonomisk art, samt virkemiddel basert på frivillig samarbeid, dialog og holdningsskapende arbeid. Videre bør planen ha en vurdering på hva som er nå-situasjonen, samt tallfesting av et fremtidig mål som virkemiddlene skal kunne oppfylle.
———————–
1 CICERO Senter for klimaforskning er en uavhengig forskningsstiftelse tilknyttet universitetet i Oslo. www.cicero.uio.no
2 CIVITAS er en tverrfaglig konsulentgruppe innen områder som miljø, transport, kollektiv, byplan og utbygging og økonomisk analyse. www.civitas.no

Les ordfører Rune Kjølstad (H) svar:

SVAR interpellasjon vedrørende" lokalt klimaansvar" fra Røyken Venstre 07.06.2007

Representanten Thue har rettet følgende spørsmål til ordfører:

Hvilke tiltak er så langt planlagt, eller iverksatt for å redusere klimagassutslippene fra Røyken kommune?
Rådmannen har i gangsatt arbeidet med å lage en lokal klimaplan. I løpet av høsten vil han legge frem et forslag til lokal klimaplan for politisk behandling.
Hvordan er budsjettavsetningen for 2007 til miljøtiltak tatt i bruk, eller planlagt brukt?
Midlene er tenkt tatt i bruk som følge av tiltak laget i lokal klimaplan — noe av midlene brukes i forbindelse med utarbeidelse av plan og til informasjon.

Vil ordføreren gå inn for at Røyken og Hurum kommune går inn i et nært samarbeid for å koordinere arbeidet med en klimaplan?
Røyken har ikke fått henvendelser fra Hurum om koordinert arbeid med lokal klimaplan, en vurdering om felles løsninger / tiltak kan følge av kommunens egen utredning. Det kan eksempelvis være at kommunene kan samarbeide om å lønne en felles miljøvernkonsulent.

For å gå nærmere inn på spørsmålene Thue reiser vil ordføreren vise til Natur og ungdom sin rapport – en Klimavennlig kommune – Håndbok for reduserte klimagassutslipp.
Her er det listet opp fem tiltak som kommunen kan gjennomføre. De fem tiltakene som Natur og Ungdom fremhever er viktige og Røyken er allerede i gang med eller kan forsterke innsatsen på disse områdene:

1. Sørge for miljøvennlig oppvarming og energisparing i alle kommunale bygg Gjennom å innføre ENØK-tiltak som temperaturstyring osv., og å bytte ut oljefyring med fjernvarme eller bioenergi til oppvarming, kan kommunen kutte både utgifter og utslipp. REAS har allerede gjort store innsparinger på å velge energieffektive løsninger i kommunale bygg. Ytterligere gevinster må hentes ut i form av rehabiliteringsprogram for kommunens bygg.

2. Gjøre søppelhåndteringen i kommunen miljøvennlig og utslippsfri. Materialgjenvinning framfor energigjenvinning, kompostering av matavfall og energiproduksjon fra avfallsgass er viktige tiltak for å redusere klimaforurensningen. Kommunestyret har vedtatt strategisk plan for RfD — i planen er det lagt en rekke forslag til miljøvennlig håndtering av søppel i den enkelte husstand:
Selskapets visjon — «Vi gjør avfall til verdi» og har følgende miljømål i planperioden:

Alt farlig avfall skal samles inn og håndteres forsvarlig for å hindre spredning av miljøgifter i kretsløpet
Minimum 60 vekt-% av avfall fra husholdninger skal utsorteres og materialgjenvinnes.
Minimum 30 vekt-% skal energiutnyttes
Maksimalt 10 vekt-% av avfall fra husholdninger skal deponeres

3. Gjøre kommunen til en klimanøytral kommune. Utslippene fra kommunens egen reisevirksomhet kan reduseres til null. Det kan gjøres gjennom å velge utslippsfrie transportmidler
som biodrivstoffbiler og elbiler. Reiser som er nødvendige, men som idag ikke kan skje på en miljøvennlig måte, kan man kompensere for gjennom å kjøpe kvoter eller sette penger i prosjekter som reduserer utslippene andre steder.
Kommunens bilpark kan være foregangseksempler på miljøvennlige løsninger, ved utskiftning/fornying av bilparken bør kommunen velge de mest miljøvennlige bilene.

4. Sørge for økt bruk av kollektivtrafikk og redusert bilbruk. Kommunene kan ta viktige grep for å styrke kollektivtilbudet gjennom økt framkommelighet for bussen og kollektivvennlig Areal- planlegging. Biltrafikken kan reduseres ved å skape levende, bilfrie sentrumsområder.

Kommunen har gjennom kommuneplanen en bevist satsning på å bygge opp 4 sentrumsområder hvor tilgjenglighet til kollektivløsninger er god og kan utvikles til å bli anda bedre (større kundegrunnlag).

5. Legge til rette for bruk og produksjon av fornybar energi i kommunen. Alle kommuner har et ubrukt potensial for verdiskapning innenfor nye fornybare energikilder. Tilrettelegging for bioenergi, fjernvarme, vindkraft osv. er viktig for å redusere klimagassutslippene både i og utenfor kommunen.
Her har kommunen et potensiale for å videreutvikle eller legge inn føringer for nye større boområder skal ha alternativ oppvarmingskilder. Statlige bestemmelser innføres nå på nybygg med krav til energieffektive løsninger for oppvarming.

Med bakgrunn i overnevnte kan ordfører slutte seg til representanten Thues forslag om oppbygging av en lokal klimaplan:

Venstre ønsker i tillegg å fremme følgende forslag:
Administrasjonen bes utarbeide et forslag til en klimaplan for Røyken kommune. Planen skal innholde konkrete virkemiddler, både av planmessig og økonomisk art, samt virkemiddel basert på frivillig samarbeid, dialog og holdningsskapende arbeid. Videre bør planen ha en vurdering på hva som er nå-situasjonen, samt tallfesting av et fremtidig mål som virkemidlene skal kunne oppfylle.

Rune Kjølstad
Ordfører

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 18 år siden.**