Kultur og helse

Må det være nødvendig å sette kultursatsing opp mot eldreomsorgen i kommunene?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Jeg har lyst å komme med positive innspill på hvordan vi kan få slutt på denne diskusjonen en gang for alle og min hjelper er flere vitenskapelige artikler fra Tidsskrift for Den norske lægeforeningen. To artikler er laget i kjølvannet av kultur- og helseprosjektet i Nord Trøndelag. Disse artiklene konkluderer med at musikk – og kulturopplevelser lindrer smerte, gjør oss friskere og lar oss leve lenger. Kulturell aktivitet, demper angst, forebygger sykdom og bedrer livskvaliteten hos eldre mennesker.
Kulturell aktivitet skaper trivsel og gir menneskene et livsinnhold. Isolerte grupper og enkeltmennesker blir trukket inn i et sosialt miljø. Personer med psykiske lidelser drar nytte av systematisk bruk av ulike kulturuttrykk. Man vet en del om musikkens virkning benyttet i behandling og rehabilitering innen psykiatri, pediatri, geriatri, intensivmedisin og ved behandling av kroniske smerter og symptomlindring.
Her har forskningen kommet lengst. Andre kulturuttrykks virkninger er ikke så rikt dokumentert enda fordi det gjenstår en god del forskning på disse feltene. Det er behov for befolkningsstudier for å kunne dokumentere sammenhenger mellom kulturdeltakelse og folkehelse.
Kulturdeltakelse og kulturopplevelser er en av de viktigste helsefremmende tiltak kommunen kan tilby sine innbyggere.
Vefsn Kommune har en kommuneplan for helse. Der ble det også nedfelt et punkt om kultur og helse. Foreliggende forskning er et godt utgangspunkt for å gå i gang. Vefsn kan også bli del av forskningsprosjekter tilknyttet langtidsstudier for å få dokumentert helseeffekten av kulturell aktivitet og opplevelse. Her utfordrer jeg spesielt legestanden i kommunen.
Det er ikke ansatt musikkterapeut i Vefsn. I rehabiliteringssammenheng vil en slik kompetanse være helt uvurderlig.
For spesiell interesserte kan jeg også nevne at det ble avholdt en konferanse i Bergen
12. – 13. juni 06 med temaet: “Kunst, kultur og psykisk helse”.
Konferansen tok opp betydningen av kunst og kultur i behandlingsprosessen for mennesker med psykiske sykdommer. Målet var å synliggjøre at kunst og kultur er viktig i menneskets opplevelse av livskvalitet.
Arrangørene stiller mange spørsmål, bl.a. om hjelpeapparatet legger til rette for at man kan uttrykke seg, og delta, i kunst- og kulturtiltak

Franziska Wika

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**