Kultur- og rådhuset får adresse Sam Eydes plass?

Venstres Marianne Lyngvi har foreslått at Arendal kulturhus og rådhus skal endre postadresse frå Peder Thomassens gate til Sam Eydes plass. Ordføraren lova at rådmannen skulle sjå på forslaget. Nå foreslår rådmannen å endre adressa slik Venstre har bedt om, for å få fram Sam Eydes minne best mogleg. Vi reknar med eit samrøystes bystyre 21. juni vedtar at adressa for kulturhuset og rådhuset er Sam Eydes plass, seier Marianne S. Lyngvi.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Marianne Sigurdson Lyngvi

Foto: Venstre

Meir om Sam Eyde:

Sam Eyde (1866-1940), ingeniør og industripioner, født i Arendal. Sam Eyde var en av grunnleggerne av det som i dag er Norsk Hydro, og en av pionerene i norsk industri.

Av Ragnhild Sleire Øyen, (Store Norske Leksikon )

Sammen med Kristian Birkeland skapte Eyde den norske nitrogenindustrien som selskapet Hydro er tuftet på – i dag et ledende energi- og aluminiumsselskap med virksomhet i mer enn 40 land.

Ingeniøren

Navn: Sam Eyde
Født: Arendal, 1866
Død: 1940
Kjent for: En av grunnleggeren av Norsk Hydro og en pioner i norsk industri.
Da ingeniør Eyde traff fysikkprofessoren Birkeland i 1903, hadde Eyde allerede norske fosser på hånden, kjøpt inn ved hjelp av svenske gründere og kapitalister. Men Eyde hadde ikke noe klart mål for fossekraften. Dette skjedde først da de utviklet lysbue-metoden, eller Birkeland-Eydemetoden, som den snart ble hetende: Med Birkelands elektriske flamme kunne de binde nitrogenet i luften, framstille salpetersyre og ikke minst produsere kunstgjødsel.

Gründeren

I 1904 stiftet Eyde og gründermiljøet hans det som senere skulle bli Elkem.

Norsk Hydro ble dannet i 1905, med Eyde som generaldirektør til 1918. Han fortsatte å bygge ut fossekraft og grunnla industrisamfunn som Eydehavn, Rjukan og Svelgfoss.

En viktig del av hans suksess lå i evnen til å inspirere og få fram offensiv kreativitet i ingeniørene rundt seg.

Eyde var en nøkkelperson i norsk industrireising; framsynt og nytenkende, og – ikke uvanlig for pionerer – omstridt i sin samtid.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**