Vil ha kvinner i lederposisjoner

Følgende artikkel sto på trykk i Fosna-Folket 10. mai 2007.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


I seks av de sentrale vervene i Rissa kommune i dag sitter det bare en kvinnelig leder. Da tenker jeg på hovedutvalgene og ordfører og varaordførerstillingene. Dette bør det gjøres noe med. Jeg synes det er viktig, nå fram mot valget, å oppfordre de politiske partiene til å motivere kvinner til å ta på seg lederverv, sier Gullbrekken.

Leder Anne Jorid Gullbrekken i likestillingsutvalget mener mange politiske ledere sitter alt for len

Foto: Sigrun H. Overland

– Det bør ikke være noen spesiell grunn til at ikke kvinner er like kvalifiserte som menn til å ta på seg lederverv. Dessuten har partiene opplæringsprogrammer for de som ønsker det.

– Positivt med kvinner
– Årsaken til at jeg ønsker flere kvinner inn i politikken, og gjerne i lederposisjoner, er først og fremst fordi jeg mener det vil virke positivt for organisasjonen om kvinnene blir bedre representert, og deres synspunkter og perspektiver kommer mer til syne i de prosesser og beslutninger som tas, sier Gullbrekken. Hun peker på at Rissa kommune er en organisasjon hvor det arbeider en stor andel kvinner, men ledelsen i kommunen, både politisk og administrativt, består for en stor del av menn.

Maxtid
Lederen i likestillingsutvalget ønsker seg også en diskusjon på hvor lenge politikerne bør sitte i lederverv.

– Vi i Rissa kommune kan ikke lage en maxtid for verv. Det blir en sentral diskusjon og det må en lovendring til. Men jeg mener dette bør være noe politikere på sentralt nivå bør ta tak i, sier Gullbrekken. Hun mener det vil virke positivt med større utskifting av lederverv både fordi nye tanker og nye personer gir utvikling, og det vil bli flere som slipper til med politisk arbeid, noe som er en styrke for demokratiet.

– Det vil øke forståelsen og anseelsen til politikerne. I dag kommer vi ofte i situasjoner med inhabilitet, man sitter på begge sider av bordet. Det er ikke bra og jeg tror det gir politikerne et negativt omdømme også, sier hun Anne Jorid Gullbrekken vil derfor oppfordre politiske ledere til å tenke over hvor lenge de bør sitte og heller gå ut en periode for så å komme tilbake.

– Jeg syntes ikke en ordfører bør sitte lenger enn åtte år heller, og det er prinsipielt, avslutter likestillingslederen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**