Slutt med gratiskvoter

Regjeringen må slutte med å dele ut gratis klimakvoter til industrien. I stedet bør kvotene auksjoneres ut, slik at at alle må betale for klimagassene de slipper ut, mener Boye Bjerkholt, leder i Skedsmo Venstre. På Venstres landsmøte i Bergen har han foreslått at det skal bli slutt på gratiskvoter.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


— Kampen mot global oppvarming er vår tids største utfordring. Skal vi få til kutt som monner og gjøre det attraktivt å satse på fornybare energikilder og andre klimatiltak, har vi ikke råd til å ha med gratispassasjerer, sier Bjerkholt. Han mener at regjeringens energipolitikk og klimapolitikk virker dempende på utviklingen av fornybar energi.

— Gasskraftsubsidier fortrenger investeringer i andre typer energi, og ulik tildeling av kvoter i ulike sektorer av industrien fører til at effektene av et kvotemarked vannes ut. Én kg CO2 ut i atmosfæren har like stor effekt på klimaet uansett hvor utslippet kommer fra. Da blir det merkelig med et system som gjør at prisen for den enkelte forurenser skal variere på den måten, sier Bjerkholt.

Med en ordning der kvotene auksjoneres ut, vil alle måtte betale for det de slipper ut. — Da vil også incentivet til å legge om til mer klimavennlige løsninger bli mye sterkere. Auksjonsinntektene bør gå til investeringer i klimatiltak og forskning, avslutter Bjerkholt.

For ytterligere kommentarer, kontakt:
Boye Bjerkholt
93412869

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**