Program for Østensjø Venstre 2007 — 2011

Under er lokalprogrammet for Østensjø Venstre i perioden 2007 – 2011 i sin helhet. Programmet finnes også som nedlastbar PDF-fil. Se link under.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Last ned PDF-versjon her

1: ÅPEN BY.
Venstre er et sosialliberalt parti — et parti som kombinerer tradisjon med fremtidsrettede løsninger. Venstres politikk bygger på den liberale idé om frihet for den enkelte og ansvar for hverandre. Venstre har alltid vært en forkjemper for et levende folkestyre. Demokratiet må aldri tas for gitt. Den liberale rettsstaten må styrkes med rettigheter og ansvar for den enkelte.

Oslo Venstres bystyrevalgprogram 2007-2011
Venstres prinsipprogram (vedtatt på landsmøtet 2007)

2: DU ER SJEFEN!
Et levende folkestyre er avhengig av at borgerne har mulighet til å påvirke den politiske prosessen hele tiden — ikke bare ved valgene. Venstre vil gi ny tillit til det politiske systemet ved å minske avstanden mellom byens borgere og de folkevalgte. Politiske beslutninger skal fattes på lavest mulig nivå. Bydelene bør bli tildelt ytterligere ansvar og makt. Beslutninger som angår din velferd, trygghet og bomiljø skal bli tatt der du har innflytelse. Bydelspolitikken og administrasjonen skal være åpen, all informasjon må være lett tilgjengelig, også på Internett. Venstre har en grunnleggende tro på at dette vil gjøre Oslo til en enda bedre by og Østensjø til en enda bedre bydel å bo i.

Oslo Venstres bystyrevalgprogram 2007-2011

Østensjø Venstre vil:

styrke bydelens økonomi for å øke det lokale handlingsrommet.
at bydelen skal være sjenerøse når det gjelder bevilgninger til frivillige lag og organisasjoner i bydelen.
at bydelsutvalgene styrer skjenkebevilgningspolitikken i bydelen.
Overlate ansvaret for lokale plansaker og klagebehandlingen i lokale byggesaker til bydelsutvalget.
utvide antall bydelsutvalgsmedlemmer i bydelen.

3: EN MODERNE MILJØBY
En offensiv miljøpolitikk er nødvendig for å utvikle en trivelig by med gode oppvekstmiljøer, alle i Oslo har rett til ren luft, rent vann og adgang til gode friområder. Venstre vil ta vare på Oslos unike preg omkranset av grønne åser med kort vei til både sjøen og marka. I fremtiden skal oslofolk ha større tilgang på grøntarealer for rekreasjon og friluftsliv — ikke mindre. Oslo skal føre en offensiv miljøpolitikk, CO2 utslippene skal reduseres med 50% innen 2030.

Oslo Venstres bystyrevalgprogram 2007-2011

Østensjø Venstre vil:

Gjøre månedskortet billigere ( maks 500 kr. ), for både reiser i byen og inn til byen for å få flere reisende.
Videreutvikle gang- og sykkelveinettet i bydelen.
Bedre vedlikeholdet av t-bane stasjonene, og aldri mer enn ti minutters ventetid.
Ha en hurtig avklaring på, og snarlig oppstart av Manglerudtunnel prosjektet.
At det opprettes en bynasjonalpark i Oslo, og at Østensjøvannet er inkludert i denne.
Utvide kildesorteringsordningen av husholdningsavfall i bydelen fra papir ( som i dag ) til å omfatte farlig avfall, kompost, plast, metall og glass.
Sikre at markagrensa ligger fast.

4: EN LEVENDE BYDEL
Østensjø bydels beliggenhet er enestående. Fortetting og nybygging må ikke gå på bekostning av bydelens preg. Omreguleringsforslag i småhusområdene må derfor behandles kritisk. Fortetting i småhusområdene skal følge reguleringen, det skal i utgangspunktet ikke gis dispensasjoner. I homogene områder må ny bebyggelse harmonisere med omgivelsene. For mindre homogene områder må det tillates et stort spenn av arkitektoniske løsninger så fremt høyder og volum ligger innenfor begrensningene satt i reguleringen. Bydelen skal tilrettelegges for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Oslo Venstres bystyrevalgprogram 2007-2011

Østensjø Venstre vil:

At friområder skjermes mot utbygging
Forsvare de grønne "100 meterskogene" i bydelen
Boligutvikling i bydelen skal fortrinnsvis skje på gamle næringstomter, og ved fornuftig fortetting i småhusområdene.
Vurdere en verneordning for store trær i byen.

5: DET KREATIVE OG NYSKAPENDE OSLO
Venstre vil at Oslo skal være en motor for nyskapning og vekst for hele landet. Venstre ønsker å skape en enklere hverdag for bedriftene i Oslo, og legge til rette for at flere kan skape og utvikle nye bedrifter. En levende by som Oslo trenger flere gründere, og Venstre ønsker et godt næringsklima spesielt for små og mellomstore bedrifter. Østensjø Venstre vil at også bydelen skal ta hensyn til dette perspektivet i sine planer og vedtak.

Oslo Venstres bystyrevalgprogram 2007-2011

Østensjø Venstre vil:

At bydelen legger til rette for lokal næringsutvikling.
At bydelen oppretter en veiledningstjeneste for grundere i bydelen.
At lokalt næringsliv og skolene stimuleres til å inngå forpliktende samarbeidsavtaler om lærlingplasser.

6: EN TRYGG, RAUS OG INKLUDERENDE BY
Venstre har i hele sin historie kombinert en fremtidsrettet økonomisk politikk med tilrettelegging for sosial varme og med å forsvare de som har det aller vanskeligst. Venstres velferdspolitikk er målrettet og har fokus på verdighet for den enkelte. Venstre vil derfor innføre en garantert minsteinntekt for alle ( borgerlønn ). Østensjø er den bydelen i Oslo med flest eldre over 67 år, 18 % av bydelens innbyggere er i denne aldersgruppen. Østensjø Venstre vil derfor ha et sterkt fokus på bydelens tjenester til denne gruppen.

Oslo Venstres bystyrevalgprogram 2007-2011

Østensjø venstre vil:

Styrke hjemmetjenesten i bydelen.
Gi alle beboere på institusjoner i bydelen mulighet til å velge enerom.
Sikre at den enkelte selv får velge tilbyder av hjemmehjelp, og at alle får en fast person å forholde seg til.
Tilby et omsorgstilbud til eldre som ikke lengre kan bo hjemme uten hjelp, men som heller ikke har behov for sykehjemsplass ( omsorg+ ).
Senke terskelen for å komme inn på sykehjem.
Videreføre arbeidet mot ungdomskriminalitet gjennom det etablerte samarbeidet mellom skole, barnevern og politi ( SALTO ).
Styrke kompetansen innen barnevernet i bydelen.
Opprettholde og sikre videre drift av bydelens ungdomsklubber og seniorsentre.
Øke politiets nærvær i bydelen.
Etablere flere kommunale boliger i bydelen.
Spre omsorgsboligtilbudet i bydelen.
At det utarbeides en god integreringsplan i bydelen.

7: EN SKOLE FOR KUNNSKAP OG LIKE MULIGHETER
Skolen skal formidle kunnskap og allmenndannelse på en måte som skaper utvikling hos den enkelte og i samfunnet. Ingen elever er like, og derfor bør elever og foreldre kunne velge mellom forskjellige skoler med ulike profiler og spesialiseringer. For å skape et slikt mangfold må skolene få langt større frihet til å styre egen utvikling, og virkemidler til å rekruttere og beholde dyktige og engasjerte lærere. Ved å satse på lærerne vil skolen kunne bli en god arena for læring og personlig utvikling.

Alle skal ha tilgang til en god skole i sitt nærmiljø, og for Østensjø Venstre er det viktig at bydelen kan tilby et spennende og variert skoletilbud med faglig dyktige lærere. Østensjø Venstre vil arbeide for at det etableres en dramalinje på Manglerud videregående skole igjen. Skolene i bydelen må få tilstrekkelige midler til at øvingslokaler, arbeidsrom og gymsaler vedlikeholdes og oppgraderes.

Alle barn i alderen ett til fem år skal ha rett på et tilbud om barnehageplass, og dette tilbudet skal være bredt og variert. Barnehagen skal være et sted der leken står i sentrum. Barnehagen er også en viktig arena for språkforståelse og integrering.

Oslo Venstres bystyrevalgprogram 2007-2011

Østensjø venstre vil:

Satse på en sterk offentlig skole. Alle skal ha tilgang til en god skole i sitt nærmiljø.
Være positive til friskoler i bydelen.
Gi skolene større frihet til å utvikle sin egenart. Målet er et mangfold av faglige profiler og pedagogiske arbeidsmåter.
De videregående skolenes spesialisering som temaskoler må videreutvikles.
Ha fritt skolevalg både i grunnskolen og i videregående opplæring.
At grunnskolene selv skal kunne velge om de ønsker å tilby fleksibel skolestart for seksåringer.
Styrke kvaliteten på tilbudet i SFO.
At det utarbeides lokale kvalitetsmål i samarbeid mellom skoleledelse, lærere, elever og foreldre
At bydelen tar inn flere lærlinger og lærlingkandidater.
Legge til rette for økt etablering av kommunale og private barnehageplasser.
Bydelen skal ha full barnehagedekning!
Gjøre det enklere å etablere familiebarnehager, ved at bydelen ansetter førskolelærere som
familiebarnehagene kan leie inn. Bydelen bør også bidra med praktisk veiledning i oppstartsfasen.
Ha lik subsidiering av private og offentlige barnehager.
Prisen for en barnehageplass skal differensieres i forhold til foreldrenes inntekt.
Sørge for tilstrekkelig deltidsbarnehageplasser og et utvidet barnehagetilbud på kveldstid.
At også foreldre som ikke ønsker en ordinær barnehageplass, har et fleksibelt tilbud i form av for eksempel barneparker, åpne barnehager osv.

8: ØSTENSJØ — EN LEVENDE KULTURBYDEL
Østensjø Venstre ønsker å videreutvikle bydelens kulturliv, slik at Østensjø blir en bedre og mer attraktiv bydel å bo i. Kulturaktiviteter for og av barn og ungdom er særlig viktig, og utviklingen av et lokalt kulturliv er viktig for lokalsamfunnet. Bibliotekene spiller en viktig rolle, og Østensjø Venstre ønsker å sikre og videreutvikle bydelens to biblioteker med utvidede åpningstider slik at de kan bli enda mer attraktive møteplasser.

Oslo skal være en kinoby, og det er derfor viktig at Godlia kino kan få den støtten den trenger for å ha et bredest mulig tilbud for både barn og voksne. Lokale kunstforeninger, kor, teatergrupper, musikkorps, orkester og band er eksempler på den lokale kulturelle bredden. Østensjø Venstre ønsker flere atelier, verksteder og øvingslokaler til bydelen.

Bydelens beliggenhet med Østensjøvannet som midtpunkt og nærheten til Østmarka gir bydelens beboere en unik mulighet til et aktivt friluftsliv og til å drive idrett. Dette gjelder også for de som ikke er med i den organiserte idretten. Barn og unges muligheter for allsidig lek og idrettsutfoldelse må sikres, og idrettslagene må få innflytelse i de prosessene der aktiviteter og anlegg utformes, men idrettens press på Østensjøvannet må reduseres.

Utelivet er også en del av kulturlivet i bydelen. Østensjø Venstre ser det som positivt at det etableres flere kafeer og serveringssteder i bydelen, spesielt som sosiale møteplasser. Samtidig må regler som hindrer at boliger utsettes for støy om natten overholdes. Vi ønsker at bydelen får et større ansvar for den lokale skjenkepolitikken.

Oslo Venstres bystyrevalgprogram 2007-2011

Østensjø Venstre vil:

Støtte lokale kulturaktiviteter.
Arbeide for at lokale kulturaktiviteter får mange og gode møteplasser.
Etablere flere øvingslokaler i bydelen.
Opprette flere nærbiblioteker i samarbeid med blant annet skolene i bydelen.
At ansvaret for bibliotekene overføres til bydelen.
Styrke samarbeid mellom frivillige organisasjoner, skoler, amatører og profesjonelle kunstnere.
Gjøre skolelokaler tilgjengelige for lokale grupper og foreninger på kveldstid.
vil prioritere vedlikehold av idrettsanlegg for breddeidrett i bydelen.
vil arbeide for at parkerings og adkomstsforholdene ved Oppsal Arena kommer på sakskartet.

[eksternlink#http://ostensjo.www.venstre.no/program_for_stensj_venstre_20072011.pdf]

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**