På sitt siste møte avsluttet landsstyret arbeidet med innstillinger til prinsipprogram og skolepolitisk manifest. Hans Antonsen var fornøyd etter landsstyrets behandling av prinsipprogrammet.
Behandlingen i landsstyret viste at partiet er modent for å skjerpe profilen, og det er vi som har foreslått det selvsagt glade for. Han mener det også var viktig at det kom flere endringer fra høringsrunden.
Det aller viktigste er at landsstyret viste vilje til at Venstre selv skal definere sin plass i politikken som det liberale sentrum og ikke bare ta den plassen som blir ledig når andre partier har plassert seg. Det er avgjørende at det er Venstre som definerer innholdet i «liberal».
Større Venstre
Det nye prinsipprogrammet har som en viktig målsetting å skape et større Venstre.
Det er kort nok til at alle vil ha tid til å lese det, og klart nok til at alle kan forstå det.
Håpet er at programmet både skal fungere som en veileder internt i partiet, og en døråpner for de utenfor som er interessert i Venstre, påpeker Hans Antonsen.
I sin tale til landsstyret var også Lars Sponheim opptatt av partiets oppslutning.
Til høsten skal vi sammen levere det beste fylkestingsvalget i Venstres historie. Det beste så langt er 5,3 prosent i valget i 1979. Venstre har som mål å oppnå en oppslutning på 7 prosent ved høstens valg. Meningsmålingene den siste tiden viser at dette er realistisk. Vi skal klare det fordi det er vi som har de beste løsningene på de utfordringene vi står overfor.
Sponheim påpekte at det er svært lenge siden forholdene har ligget bedre til rette for
suksess.
Venstre skal lykkes. Vi skal nå våre mål og bli en viktig og avgjørende faktor i mange kommuner etter valget.
EU-spørsmålet
Ikke uventet er igjen EU-spørsmålet en debatt med skarpe kanter i Venstre. Noen reiser også problemstillingen om det er nødvendig at partiet skal ta stadige omkamper om Norges tilknytning til EU.
Det viktige for komiteen var å ikke skygge unna vanskelige saker. At landsstyret mener EUsaken hører hjemme i stortingsvalgprogrammet er avklarende. Vi må tåle at EU-spørsmålet reises med jevne mellomrom, det er en konsekvens av at Venstre for tiden er delt omtrent på midten, kommenterer Hans Antonsen.
Etter landsstyrets behandling ble det flertall for følgende formulering i programmet, vedtatt mot 6 stemmer: «Venstre er for et alleuropeisk samarbeid. Norge har så langt valgt å regulere sitt samarbeid med EU gjennom EØS-avtalen. Forholdet til EU må demokratiseres slik at flere avgjørelser prøves i offentligheten. Dette krever en opprydning i de politiske prosessene i Stortinget slik at en skiller ut de vesentlige politiske sakene fra andre mindre vesentlige. Venstre mener at et eventuelt norsk EU-medlemskap skal avgjøres etter folkeavstemning og Venstres folkevalgte skal respektere resultatet.»
Skole som valgkampsak
Landsstyret ga også sin innstilling til Venstres skolepolitiske manifest, som skal vedtas på landsmøtet i Bergen 28. april. Manifestet trekker opp viktige prinsipper for Venstres skolepolitikk. Skole blir en av Venstres hovedsaker i valgkampen.
Både SV og Arbeiderpartiet følger nå etter Venstre i vektlegging av at kunnskap og kompetanse er avgjørende for skolen. Bård Vegard Solhjell snakket nylig om at SV «skal gjenreise tradisjonen for at formidling og lærernes rolle er det avgjørende for elevenes kunnskap». Velkommen etter, SV. Dette er Venstres politikk, sa Odd Einar Dørum.