Venstre tar miljøet på alvor

Miljøutfordringene, globalt, nasjonalt og lokal, er nå større enn noen gang og har direkte betydning for fremtidige generasjoners livskvalitet. For mange samfunn er det et spørsmål om eksistens. De største utfordringene er klima og biologisk mangfold.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 18 år siden.**


Den nylig fremlagte klimarapporten fra FNs klimapanel og verdens ledende klimaforskere gjør sterkt inntrykk og må tas med det største alvor. Bedre enn noen gang før dokumenteres det at klimaendringene er menneskeskapte og at konsekvensene kan bli alvorlige dersom vi ikke handler nå. Rapporten må føre til konkrete tiltak og klare politiske prioriteringer.

Norge må bidra aktivt for å få til varige internasjonale avtaler om reduksjon i utslipp av klimagasser. Som oljenasjon, og dermed en stor direkte og indirekte bidragsyter til globale CO2 utslipp, har Norge en stor forpliktelse til å gjennomføre effektive innenlands tiltak for å redusere CO2 utslipp. Det må lages en nasjonal tiltaksplan for reduksjon av klimagasser hvor regionalt og lokalt nivå trekkes med. Særlig må tiltak rettes inn slik at forbrenning av fossilt brensel innenlands avtar, samt at rensing av CO2 gjøres i størst mulig grad i alle gass- og kullkraftverk. Som tiltak bør også inngå; betydelig økt bruk av biobrensel, stimulere til og utvikle og ta i bruk nye løsninger for fornybar energi til oppvarming.

En av de største kildene til CO2 forurensing i dag er samferdselssektorene. En rekke tiltak innen samferdsel, både nasjonalt og lokal vil kunne bidra til mindre CO2 utslipp. For eksempel viser beregninger at et innenlands nettverk av jernbane basert på høyfartsteknologi alene vil redusere Norges utslipp av klimagasser med 10% ved en reduksjon av flytrafikken.

Tap av biologisk mangfold er ikke bare et tap av mulig fremtidig kunnskap og mulig utnytting til mat, medisin, forskning, men like mye et etisk spørsmål. Det må være et ufravikelig krav at alle arter har rett til å eksistere i livskraftige bestander. Å unngå videre tap av biologisk mangfold er også å forebygge mot ukjente økologiske konsekvenser og sikre en fortsatt mulighet til å høste av naturresurser. Tap av biologisk mangfold har mange årsaker som store globale påvirkninger gjennom klimaendringer, forurensing, økosystemendringer gjennom innføring av fremmede arter og overbeskatning, men ikke minst gjennom en lang rekke av store og små arealinngrep. En fremtidig arealpolitikk må i større grad bygge på et krav om å ivareta et mangfold av leveområder og økologiske systemer store nok for å sikre det biologiske mangfoldet i en uoverskuelig framtidig. Miljøkompetanse og miljøengasjement må styrkes og stimuleres i kommunene for å lykkes med dette målet. Biologisk mangfold er i dag svært dårlig kartlagt i Norge. Det må settes av mye større ressurser til en kartlegging av biologisk mangfold.

De samlede miljøutfordringer er så store og så viktig at miljøhensyn må få en større plass i fremtidig politikk og forvaltning. Miljøhensyn må i fremtiden vektlegges tyngre enn i dag i spørsmål om arealinngrep og ressurshøsting.

Årsmøtet i Telemark Venstre

Eller les det i VARDEN HER

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 18 år siden.**