Handel viktig i bistandpolitikken

– Venstre tror ikke økonomisk utvikling oppnås ved bistand alene. Venstres utviklingspolitikk har derfor tre ulike element; å fremme bedre handelsbetingelser for utviklingsland, fremme næringsliv og yte bistand, sier utenrikspolitisk talskvinne Anne Margrethe Larsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Anne Margrethe Larsen

Foto: Rune Kongsro

En ny bok av William Easterly fremhever at enkelte land har oppnådd stor økonomisk vekst uten hjelp av bistand.
– Dette betyr ikke at alle andre fattige land vil oppnå det samme. Mange land får bistand nettopp fordi de ikke har muligheter for økonomisk vekst på kort og mellomlang sikt, påpeker Larsen.

Endret syn på bistand
Hun påpeker at Easterly dokumenterer behovet for et endret syn på hva bistand kan oppnå.
– Hjemme i Norge er det tendens til å overdrive forventningene til bistand, og tro at bistand kan "løfte et land ut av fattigdom". Men både utviklingsteoretikere og bistandspraktikere vet at bistand bare i liten grad vil kunne bidra til målbar makroøkonomisk vekst, sier Larsen.

Venstrekvinnen mener bistand alene som regel ikke oppnår dette, om det ikke også investeres i vekst på andre måter.
– Bistandspraktikere jobber for å hjelpe enkeltmennesker og lokalsamfunn, og norsk bistand har ført til at millioner av mennesker har overlevd og fått bedre liv.

Tre elementer i bistand
Venstre tror ikke økonomisk utvikling oppnås ved bistand alene. Utvikling er en kompleks prosess med ulike drivkrefter.

– Venstres utviklingspolitikk har derfor tre ulike element; å fremme bedre handelsbetingelser for utviklingsland, fremme næringsliv – og yte bistand. Alle tre typer innsats trengs, men de bør innrettes forskjellig i hvert land. For enkelte land vil handelstiltak eller investeringer være viktigst, men i andre land trengs mer bistand, avslutter Anne Margrethe Larsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**