Vil ikke bruke bruke bomringene til å ta skattesnytere

– Vi mener det er nødvendig å være restriktive med bruk av data til andre formål enn de er ment for, sier Venstres Borghild Tenden. Nestlederen i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité er redd for at slik bruk av informasjon fra bomstasjonene bryter ned folks tillit til systemet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Sammen med Lars Sponheim har hun fremmet forslag i Stortinget om en gjennomgang av personvernet i samferdselssektoren. Forslaget ble nedstemt. Bare KrF var enige i at det var behov for en slik gjennomgang. Forslaget ble debattert i Stortinget torsdag 22. februar.

Personvern viktig
– Vi er skuffet over manglende støtte for vårt forslag. Personvern er en viktig del av enkeltmenneskets frihet, og uten en bevisst personvernpolitikk kan vi havne i et totalovervåket samfunn, sier Tenden.

Mange har vanskeligheter med å se problemene med at personvernet settes under press. Nye elektroniske metoder og enkelte tiltak kan virke fornuftige, men innebærer at personvernet settes under press. Over tid vil personvernet presses fra flere hold, og det vi være vanskelig for folk å ha oversikt over hvem som ønsker å bruke innsamlede personopplysninger mot vanlige folk.

– Dette eksempelet kan illustrere noe av det Venstre ønsker å få satt på dagsorden, nemlig at sammenstilling av opplysninger kan være problematisk sett fra et personvernståsted. Utviklingen på samferdselsområdet skjer i stor fart, og allerede i dag etterlater vi oss elektroniske spor hele tiden. Flere tiltak er på trappene, påpeker Tenden.

Åpen debatt
– Vi i Venstre mener vi må ha en debatt om disse spørsmålene, og vår grunnholdning er at det fortsatt må være mulig å bevege seg anonymt, avslutter Borghild Tenden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**