Kreativ på tur

En av de fineste dagene i år var jeg på skitur i Silkedalen. Et meget passende navn på et nydelig fjellområde i Vinje. Fjellene ser virkelig ut som om de er dekket av et silketeppe.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Som regel har jeg følelsen av å gå på E-18 når jeg er i Silkedalen, fordi det er mange som meg som synes stedet er flott. Denne dagen var det nesten ikke et menneske, og Silkedalen sto som et urørt og jomfruelig landskap så langt jeg kunne se. I slike situasjoner hvor naturen gjør så store inntrykk, blir jeg svært kreativ. Når jeg kom frem til der jeg ville ha meg en kopp kaffe og gubben ville gå lenger, hadde jeg så skrivekløe at jeg satte meg ned og skrev innlegg. I mangel av penn og papir, ble notatfunksjonen på mobiltelefon redningen.

Det er da jeg lurer på meg selv. Hvorfor blir jeg så kreativ når jeg er ute og går? Det er akkurat som hjernen har et filter som trenger rens i form av frisk luft, vakker natur og fysisk aktivitet. Når filteret er rengjort og bildene av naturen er på netthinna, kommer ideer, løsninger og ferdig skrevne Venstre innlegg igjennom som perler på en snor. Denne dagen ble det ikke Venstre innlegg, men tanker om den gode følelsen av å være på skitur. Og om hvordan den mektige naturen gjør meg kreativ.

På jakt etter årsaken til dette merkelige fenomen, kom jeg raskt innom begrepet hormoner. Ordet hormon kommer av det greske hormoain som betyr "sette i gang". Og det er nettopp det disse stoffene gjør. De setter i gang prosesser i kroppen.

Hormonet kortisol er kroppens skrekkdempende middel. Hormonet har fått kallenavnet "fobi-pilla" fordi det hjelper til med å skyve redsel unna slik at vi takler problemer konstruktivt, og holder hodet kaldt.
Hormonet oksytosin gjør deg tillitsfull. Dersom du er av den mistenksomme typen, bør du innta en dose oksytosin.
Hvis du er en av de som ikke klarer å slutte og spise i tide, kan hormonet leptin hjelpe deg. Leptin hormonet kan fortelle hjernen din at du er mett.

Kvinnelige hormoner gjør menn til gode forskere med ekstra lange pekefingre. Balansen mellom østrogen og testosteron bestemmer nemlig fingerlengden. Dessuten vil høye nivåer av østrogen lage gode forskere, fordi hormonene får den høyre hjernehalvdelen til å utvikle seg spesielt godt.
dessuten gir mye østrogen deg hodepine. Det er ikke bare en dårlig unnskyldning, gutter. Testosteron derimot, demper smerte.

Så til starten på innlegget Noe svar på hvorfor jeg blir kreativ av å gå tur, fant jeg ikke. Kombinasjon av fysisk fostring og det å finne løsninger på problemer eller skrive innlegg er i grunn praktisk. Så enten det ene eller andre hormonet som utløser dette, er i grunn det samme. Det er bare å konstantere at slik er jeg. Og skulle du lure på noen spesielle egenskaper ved det selv, så kanskje det antagelig et hormon som er årsaken. Hvis du f.eks har et ønske om å bli en rolig, tillitsfull, slank, trofast og smertefri forsker, er det bare å innta litt kortisol- oksytosin-leptin-testosteron, så burde det ordne seg.

God tur!

Les flere kronikker av Tonje Løwer Gurholt her:
2007 og 2006

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**