TV2s dokumentar om Mari Storstein mandag (les om saken på Nettavisen), viste en uverdig og krenkende registrering av de mest nærgående og intime detaljer i et menneskes liv. Venstre og Ludvigsen har tidligere stilt seg kritisk til registreringssystemet IPLOs, som ble satt i gang februar 2006.
Uten tillit
Vi har fått forsikringer om at spørsmålene i registreringen er forbedret, og at disse nå er i tråd med brukerorganisasjonenes krav. Noen av spørsmålene er forandret, noe regjeringen slo fast i sin omsorgsmelding, men spørsmålene fanger ikke opp brukernes behov utenfor hjemmet (for eksempel omsorg for egne barn).
– Dette er krenkende og fullstendig uakseptabelt. Detaljgraden i spørsmålene er for omfattende og meget intime. IPLOs blir fullstendig bortkastet som verktøy for å fange opp brukerne behov, og gir ikke kommunene riktig informasjon. Jeg har stor forståelse for at de som registreres, uttrykker mistillit til dette systemet, sier Ludvigsen.
Personvern
Venstre har i Stortinget ytret sterk bekymring (bl.a. gjennom et representantforslag i Stortinget) for det økende presset for å gjøre det enklere å samle, bruke og oppbevare personopplysninger knyttet til helse. Gunvald Ludvigsen fremmet derfor i høst forslag om bruk av kryptering og pseudonymisering i helseregistrene for å ivareta personvernet.
– I mindre kommuner og bydeler er den enkelte bruker svært lett gjenkjennelig med dagens IPLOs registrering. Dette er uheldig. I samfunnets iver etter å kartlegge befolkningen, risikerer vi at folk mister tillit til helsevesenet, sier Gunvald Ludvigsen.