Fylkestingsvalget 2007

Frøydis Austigard for Molde er nominert på 3.plass på Fylkestingslista

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 18 år siden.**


Nominasjonsmøtet i Møre og Romsdal Venstre ble avholdt i Molde i helga, og kandidatene på de tre øverste plassene på Fylkestingslista har fått fornyet tillit. De første plassene består av :

1. Gunn Berit Gjerde, Hareid
2. Iver Nordseth, Smøla
3. Frøydis Austigard, Molde
4. Fride Sortehaug, Ålesund
5. Pål Farstad, Kristiansund
6. Borghild Dreyer, Fræna

Nominasjonsmøtet ble gjennomført med stor enighet om Fylkestingslista for valget neste år. Nominasjonskomiteén, ledet av Andreas Sandvik, Kristiansund, fikk honnør for en god liste med god balanse mellom kjønn, geografi og personlig engasjement. På Nominasjonsmøtet deltok også Leif Helge Kongshaug, Averøy, som er Møre og Romsdal Venstres representant på Stortinget.

(17.11.2006) Kommunstyret i Molde stemte med knapt flertall for å beholde antall kommunestyrerepresentanter på 47 som idag.

“Fornuften seiret” sier Frøydis Austigard (V) som gjorde en stor innnsats for å beholde størrelsen på komunnestyret som idag. ” En reduksjon av kommunestyret ville være en trusel mot folkestyret, og denne seieren vil slå ring om politisk mangfold. De lokale folkevalgte skal gjenspeile mangfoldet i det folket de representerer”, sier en fornøyd Frøydis Austigard.

(7.11.2006) Folkevalgt innflytelse er truet

Venstre vil advare kommunestyret i Molde mot å gå inn for en reduksjon i antall kommunestyremedlemmer. Den enkelte innbyggers kjennskap til, og kontakt med sine lokale folkevalgte, svekkes ved en reduksjon fra 47 til 37 medlemmer slik som flertallet i Formannskapet foreslår.

Bakgrunnen er at Rådmannen har fremmet en egen sak om vurdering av medlemstallet for kommunestyre og formannskap som skal gjelde fra kommunevalget 2007. Så sent som 28.11.2002 vedtok kommunestyret at dagens antall skulle beholdes.

Møreforskning er i gang med en evaluering av den politiske strukturen som har fungert i Molde etter organiseringen fra 2003. Rapporten er ikke ferdig før ved årsskiftet. Rådmannens grunnlag for å ta opp saken nå er at det en eventuelle endring må gjøres før årsskiftet. Da risikerer man å ta en beslutning før rapporten er ferdig og konklusjonene er kjente.

Venstre vil slå ring om, og sikre politisk mangfold. Dette fordi de lokale folkevalgte skal gjenspeile mangfoldet i det folket de representerer. Vi trenger å arbeide for et større mangfold, ikke mindre. Det vil gjenspeile utviklingen i samfunnet best.

Det må være så mange i kommunestyret at terskelen for å stille til valg ikke blir for høy. Da sikres bred rekruttering. Verdien av at flest mulig av innbyggerne i løpet av livet har en periode eller flere i kommunestyret, er uvurderlig for folkeopplysning, kunnskapsutvikling og det frivillige organisasjonsarbeidet. Når kommunestyrene blir så små som lovens minstekrav tilsier, vil de minste lokale grupperinger og partier falle ut. De store partiene vil få en liten politisk elite, som vil være en negativ utvikling for folkestyret. Størrelse på kommunestyret er en viktig indikator på innbyggernes muligheter for deltakelse, innflytelse og for å ha politisk kontroll i kommunen.

Molde kommune har foretatt en omfattende delegasjon av myndighet til administrasjonen. Politikere fra de fleste politiske partier i Molde har nå stilt spørsmål om dette har gått for langt. Å gå ned på antall kommunestyremedlemmer i kommunen, mener Venstre innebærer en ytterligere reduksjon av muligheten for bred folkevalgt medvirkning og derav en svekkelse av vårt demokrati og folkestyret.

Vårt utgangspunkt er at jo flere som deltar i den politiske debatten og beslutningene i kommunen, jo bedre vil demokrati og folkestyre fungere. En reduksjon av antall folkevalgte i kommunen er en lettvint løsning som bare vil føre til ytterligere avstand mellom politikere og befolkningen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 18 år siden.**