Matavfall — en ressurs!

Asker og Bærum ligger på søppeltoppen, regnet i kilo pr innbygger, og i Asker utgjør matrester halvparten av det vi kaster i den store sorte søppelsekken! Dette avfallet transporteres til Sverige, der det forbrennes med energigjenvinning. Men matavfallet har begrenset verdi i denne forbrenningsprosessen. Nå foreligger forslag til strategi for matavfall og utvidet kildesortering som konkluderer med at matavfallet bør kildesorteres og utnyttes til biogass og jord- og gjødselprodukter. Venstre vil ha ressurs- og miljøvennlige løsninger, og mener at tiden nå er kommet for utsortering og separat behandling av matavfallet fra Askers husholdninger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 18 år siden.**


Vi har diskutert utsorterings- og behandlingsløsninger for matavfall i Asker i mer enn 10 år. Markedet har i denne perioden vært i rivende utvikling, med stadig nye løsninger for håndtering og gjenvinning av avfallet. Fra bare å være et problem som ble gjemt vekk i søppelfyllinger, er stort sett alt avfall nå å betrakte som en ressurs som kan gjenvinnes. I Venstre har vi vært tålmodige i vår utålmodighet på den lange veien mot gode avfallsløsninger, og vi har støttet den gradvise etableringen av kildesortering og returordning for flere viktige avfallsfraksjoner som bl.a. glass, metall og emballasjeplast.

3 av 4 norske kommuner kildesorterer matavfallet, og i Asker sier et flertall av innbyggerne at de savner et slikt tilbud. Det er mange gode argumenter for den løsningen som nå foreslås:

Det er fornuftig at matavfall, som organisk materiale, inngår i et naturlig kretsløp der det gjenvinnes til jord og gjødsel. Dette er i tråd med overordnede miljømål og kommunens egne mål på miljø- og renovasjonsområdet.
Et enkelt miljøregnskap viser at den foreslåtte løsningen gir en klar positiv miljøeffekt, idet den også legger til rette for å hente ut biogass av avfallet. Biogass kan erstatte bl.a. olje til energiformål, og bidrar derfor til reduserte utslipp av klimagasser.
Også bedrifts- og privatøkonomisk er kildesortering av matavfallet tilnærmet lønnsomt. Det vil være behov for nye og flere avfallsbeholdere, men en endret beholderløsning vil komme uansett for å bedre renovatørenes arbeidsmiljø.
Kildesortering av matavfallet vil gjøre oss mer bevisste på avfallsmengde og behovet for å redusere mengden avfall. Det vil bidra til økt miljøbevissthet, og kanskje også til at vi spiser opp mer av maten vår?

Enkelte er nok skeptiske til mer arbeid med sortering, flere beholdere og mulige luktproblemer. Å kildesortere avfallet burde imidlertid være en selvfølge, og i det store flertallet av norske kommuner som har innført sortering av matavfallet er innbyggerne positive. Det vil bli etablert gode løsninger for beholdere i kjøkkenbenk og utendørs, med muligheter for sambruk mellom husstander og differensiering av hentefrekvens slik at hver husholdning gjennom egne valg kan redusere egne kostnader til renovasjon. Lukt er nok heller ikke noe større problem ved kildesortering enn om det går i restavfallet.

Et alternativ som har vært vurdert er å innføre kompostkvern på kjøkkenbenken. I en ny sentral avløpsforskrift er det lagt ned forbud mot en slik løsning. Løsningen krever dessuten betydelige investeringer i kvern og ved mottaket og renseanlegget på VEAS. Mye av matavfallet vil ikke kunne kvernes, og løsningen er lite egnet for avløpsnettet i Asker.

Nå er tiden moden for neste skritt i retning av mer miljøvennlige avfallsløsninger i Asker. Venstre støtter forslaget til strategi for matavfall og utvidet kildesortering, og ser frem til at matavfallet gjenvinnes slik det bør!

Terje Stamer Wahl, kommunestyrerepresentant (V)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 18 år siden.**