Lukasjenko kom til makten ved presidentvalget i 1994. Siden da han brukt de fleste skitne triksene for å klamre seg til makten. Omfattende valgfusk, systematisk forfølgelse av opposisjonen og arrestasjoner av regimekritiske journalister, er blant virkemidlene Lukasjenko har tatt i bruk. Det hersker derfor liten tvil i det internasjonale politiske miljø om at søndagens valg kun er et spill for galleriet.
Viktig prosjekt
Unge Venstre har i over et år hatt et prosjekt i Hviterussland, og har sendt 3 observatører til valget. De reiste sammen med den danske organisasjonen Silba. Unge Venstres medlemmer lever i skjul fra politiet. Alle som snakker utenlandsk blir stoppet på gaten, sier Audun Rødningsby til TV2-Nettavisen, medlem av Unge Venstre.
En stille protest
I landet der enhver forsamling på over 15 personer anses å være en trussel mot demokratiet har det oppstått en stille protest. Hver 16. dag i måneden tennes det solidaritetslys i vinduene i Hviterussland, mens alt annet lys slukkes. Denne aksjonen har spredd seg til hele Europa under betegnelsen Solidarty 16, og i Norge har flere organisasjoner gått sammen om lysaksjoner denne dagen. Opprinnelig skulle valget finne sted den 16. juli i år – og disse markeringene har vært en nedtelling mot valget – men nå har Lukasjenko fremskyndet det til den 19. mars, under påskudd av at «mars er den mest demokratiske måneden». Siste lysaksjon var 16. mars, og ble markert både i Oslo, Bergen og Tromsø.